ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απαραίτητη η υιοθέτηση κοινής εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις της ΕΔΕΚ αναφορικά με τα τελευταία δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί μετά τις προκλητικές συμπεριφορές της Άγκυρας και την επιδίωξη υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων που έχουν σχέση αφενός με τα ενεργειακά ζητήματα και αφετέρου με τα θέματα που μπορούν να συνδεθούν με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Μας δόθηκε ο λόγος να αναπτύξουμε με κάθε λεπτομέρεια τις θέσεις και τις απόψεις μας. Αυτές τις θέσεις τις έχουμε καταθέσει και γραπτώς στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επιγραμματικά να πούμε ότι το επίκεντρο των προτάσεών μας είναι η ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής εθνικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Αυτή ακριβώς η κοινή πολιτική θα πρέπει να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατό και θα πρέπει να στηριχτεί σε τρεις βασικούς πυλώνες:

  • τον πολιτικό πυλώνα με συγκεκριμένες δράσεις στα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε.,
  • τον ενεργειακό πυλώνα με περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειακών προγραμμάτων και κυρίως την εμπλοκή και άλλων παραγόντων που να ενισχύουν την αξιοπιστία ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος,
  • τον στρατιωτικό πυλώνα γιατί για να μπορέσουν οι άλλοι δύο να έχουν μια υποτυπώδη αξιοπιστία θα πρέπει να υπάρχει και μια τουλάχιστον στοιχειώδης στρατιωτική υποστήριξη.

Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε και επαναλάβαμε τη θέση μας προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την ανάγκη αυξημένης, αριθμητικά και οπλικά, παρουσίας Ελληνικού στρατού στην Κύπρο.

Δεν είναι δυνατόν η μια από της εγγυήτριες χώρες με 35000 κατοχικό στρατό να κατέχει το 37% του Κυπριακού εδάφους, η δεύτερη να αξιοποιεί καταχρηστικά και κατά παράβαση των συνθηκών εγκαθίδρυσης τις βρετανικές βάσεις αλλά η τρίτη εγγυήτρια χώρα, η οποία ουσιαστικά εγγυήθηκε την ασφάλεια του 82% του πληθυσμού, να έχει ανύπαρκτη έως μηδαμινή στρατιωτική παρουσία. Και η ελληνική παρουσία εδώ δεν είναι απλά για να «στρατικοποιήσουμε» το Κυπριακό, αλλά κυρίως για να ενισχύσουμε την πολιτική και τη διπλωματική μας θέση, που θα πρέπει να είναι αυτή που θα προέχει σε όλες τις διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτή την τοποθέτηση, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Νομίζω είναι καλύτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός να δώσει τις απόψεις του. Εμάς, ακριβώς, μας έχει πει ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι θέσεις τις οποίες καταθέσαμε και προέρχονται από μια άλλη οπτική σκοπιά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θεωρεί ότι χρειάζεται μια νέα στρατηγική τόσο για το κυπριακό όσο και για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Πιστεύω ότι η στρατηγική είναι συγκεκριμένη. Η στρατηγική συνίσταται εις την προστασία, και της Ελλάδας και της Κύπρου, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την τουρκική προκλητικότητα και στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση, ακριβώς, του διεθνούς δικαίου, της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής συνθήκης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως πολλές φορές το έχουμε πει, αυτό που χρειάζεται αλλαγή είναι η τακτική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε από την ώρα που έχουμε διαπιστώσει ότι η τακτική των προηγούμενων 43 χρόνων απέτυχε και μάλιστα μας οδήγησε σε δύο περιπτώσεις σε επικίνδυνα σημεία: το 2004 εις το σχέδιο Ανάν, με ό,τι αυτό περιλάμβανε, και το 2017 στην αποτυχημένη πενταμερή διάσκεψη του Κραν Μοντανά. Άρά λοιπόν η επανάληψη της ίδιας τακτικής για τρίτη φορά απλά θα υπενθυμίσω αυτό που έχει πει ο Αϊνστάιν ότι η επανάληψη του ιδίου, στην ουσία συνιστά ηλιθιότητά».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Ιουλίου 2019 

You may also like