ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να λειτουργήσει το Σχέδιο Εστία και η βελτίωση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε:

“Από την πλευρά της ΕΔΕΚ διαδικαστικά θέσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών κατά προτεραιότητα συζήτηση της πρότασης νόμου που έχουμε καταθέσει στην ολομέλεια την περασμένη Παρασκευή, για την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να λειτουργήσει το Σχέδιο Εστία αλλά και μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις προτάσεις νόμου που εκκρεμούν και αφορούν, ουσιαστικά, τη βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά τόσο τις εκποιήσεις όσο και κάποια από αυτά του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ο λόγος που υποχρέωσε την ΕΔΕΚ να προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία είναι γιατί ακριβώς έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξάνονται οι αυθαιρεσίες των τραπεζών γύρω από ζητήματα που αφορούν εκποιήσεις και μάλιστα αξιοποιώντας ασάφειες της νομοθεσίας ή και παράθυρα που υπάρχουν στη νομοθεσία, να προχωρούν και σε διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο σε αυτή την περίοδο και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε λάβει αυτή την πρωτοβουλία.

Από τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών φαίνεται ότι το θέμα πια θα απασχολήσει με δική μας παρέμβαση και πρόταση, την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή. Και θα καλέσουμε, ακριβώς, το σώμα και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν οριστικά πάνω σε αυτό το ζήτημα το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό. Ο στόχος μας δεν είναι να παρεμποδίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο τις δικαιολογημένες εκποιήσεις οι οποίες ενδεχομένως θα χρειαστεί κάποια στιγμή να γίνουν, αλλά ο βασικός μας ο στόχος είναι να προστατέψουμε ακριβώς τους πολίτες από την αυθαιρεσία που επιδεικνύεται από τραπεζικούς οργανισμούς.

Εάν οι τράπεζες ήταν πολύ πιο λογικές, πολύ πιο συνεργάσιμες και πολύ πιο υποβοηθητικές προς τους πολίτες, με κοινωνική ευαισθησία, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος από την μεριά της ΕΔΕΚ να κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου”.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2019

You may also like