ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ: Καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματική προσφυγική πολιτική στηριζόμενη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν την επιστροφή όλων των προσφύγων σε καθεστώς ασφάλειας

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΥΠΡΟΣ 1974

Η Παγκόσμια ημέρα προσφύγων αποτελεί μέρα μνήμης και στήριξης για όλους αυτούς που αναγκάστηκαν κάτω από βίαιες περιστάσεις να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Το μαζικό κύμα προσφύγων από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση πρέπει να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για να προβεί στη λήψη πρακτικών μέτρων για την ομαλή ένταξη των εκτοπισμένων στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Στην πατρίδα μας βιώνουμε την προσφυγιά τα τελευταία 45 χρόνια ως απότοκο της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Γι’ αυτό το λόγο η ΕΔΕΚ μένοντας πιστή στην αρχή για επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματική προσφυγική πολιτική που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία ξεκάθαρα προνοούν την επιστροφή όλων των προσφύγων και την επανεγκατάστασή τους σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας.

Θυμίζουμε πως  ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου έχει καταθέσει πρόταση νόμου η οποία παρέχει στήριξη στους ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα ή και που είναι απροσπέλαστη, ή η οικονομική αξιοποίηση της οποίας είναι πρακτικώς ή νομικώς αδύνατη, συνεπεία της Τουρκικής Εισβολής.

Συγκεκριμένα, προτείνεται το Συμβούλιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής να λαμβάνει «εισφορά στήριξης» επί ποσοστού 0,40% επί της αξίας οποιασδήποτε συναλλαγής ακίνητής περιουσίας ή μεταβίβασης ή πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα κατατίθεται σε ξεχωριστή μερίδα στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη, τη  βοήθεια, τη  δανειοδότηση με ευνοϊκούς ορούς έναντι δέσμευσης (όχι υποθήκευσης ούτε πώλησης) της συγκεκριμένης περιουσίας.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την πρόταση νόμου, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, αντί να προσφεύγουν στην παράνομη Επιτροπή Αποζημιώσεων Περιουσίων των κατεχομένων ή στην εκποίηση της ακίνητης τους περιουσίας, θα μπορούν να προσφεύγουν στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής των Βαρών όπου μέσα από το Ταμείο Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών θα λαμβάνουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

Για την ΕΔΕΚ, τόσο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας όσο και το δικαίωμα της επιστροφής είναι αναπαλλοτρίωτο ατομικό δικαίωμα που πρέπει να τυγχάνει σεβασμού και κατοχύρωσης.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Ιουνίου 2019

You may also like