ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

45 χρόνια από τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου

Στις 30 Αυγούστου του 1974, παρά την καταστροφή που προηγήθηκε, αδελφικά χέρια υποκινούμενα από ξένους κύκλους και συμφέροντα, επιχείρησαν να ολοκληρώσουν το έργο της προδοσίας.

Συγκεκριμένα, το πρωινό της 30ης Αυγούστου του 1974, ο Βάσος Λυσσαρίδης μετέβαινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ συνοδευόμενος από τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΕΔΕΝ Δώρο Λοΐζου και τη σύζυγό του Δώρου, Βαρβάρα.

Κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους δέχτηκαν τα πυρά οπλοφόρων της ΕΟΚΑ Β΄ την ώρα που το αυτοκίνητό τους διέρχετο από τη γέφυρα της οδού Κάννιγκος (σήμερα οδός Δώρου Λοΐζου). Τα πυρά των δολοφόνων δεν βρήκαν τον Βάσο Λυσσαρίδη, που ήταν ο κύριος τους στόχος, αλλά τραυμάτισαν θανάσιμα τον Δώρο Λοΐζου. Από τις σφαίρες των δολοφόνων σκοτώθηκε τυχαία και ο Χρυσήλιος Μαυρομμάτης, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται εκείνη τη στιγμή εκεί. Οι δολοφόνοι, αν και γνωστοί στις αρχές, παραμένουν ατιμώρητοι.

Η απότιση φόρου τιμής στον ήρωα ποιητή Δώρο Λοΐζου, είναι επιβεβλημένη από την ίδια τη θυσία του και όσων αντιστάθηκαν πληρώνοντας βαρύ τίμημα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, η Νεολαία ΕΔΕΚ και οι οικογένειες των  ηρώων Δώρου Λοΐζου και Χρυσήλιου Μαυρομάτη τιμώντας τη μνήμη και τη θυσία τους τελούν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 8.30 π.μ. θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου (Μετόχι Κύκκου). Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως, Δώρος Θεοδώρου.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ και η Νεολαία ΕΔΕΚ την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στις 10.00 π.μ. διοργανώνουν την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα ποιητή Δώρου Λοΐζου. Επίσης, διοργανώνουν τις πιο κάτω εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον ήρωα – ποιητή:

  • στις 3 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Δώρου Λοΐζου στον Άγιο Αθανάσιο στη Λεμεσό και
  • στις 12 Σεπτεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Βυζαντινό Εκκλησάκι Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία.

Δηλώνοντας πίστη στον αγώνα του ήρωα – ποιητή Δώρου Λοΐζου, η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει άοκνα τον αγώνα για δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2019

 

You may also like

ΑΚΙΝΤΖΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Επίτιμος Πρόεδρος και Ιδρυτής ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης