ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνυπεύθυνες οι κυβερνήσεις Χριστόφια και Αναστασιάδη για το κούρεμα

χριστοφιας αναστασιαδης

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της στις 10/01/2018 παρέθεσε στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν ότι το πρώτο κούρεμα ήταν παράνομο, αφού σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απαγορευόταν η απομείωση καταθέσεων κάτω των 100,000 ευρώ.

Παρόλο που αυτό ήταν εν γνώσει των κυπριακών αρχών η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε και κατέθεσε αυτή την πρόταση. Η πρόταση είχε προσυμφωνηθεί από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, στοιχείο το οποίο καθιστά και τις δύο κυβερνήσεις συνυπεύθυνες για το τελικό αποτέλεσμα.

Σήμερα παραθέτουμε απόσπασμα από το προσχέδιο του μνημονίου συναντίληψης ανάμεσα στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και στον Ενιαίο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τον Νοέμβριο του 2012. Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

” Ο στόχος για το έλλειμμα του 2013 μπορεί να αναθεωρηθεί για να ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη αποζημίωση των ζημιών των συνταξιοδοτικών ταμείων από καταθέσεις στη Λαϊκή Τράπεζα που δεν καλύπτονται από το σύστημα εγγύησης καταθέσεων” (“The 2013 deficit target may be revised to take into account the potential compensation of pension funds’ losses on deposits in Cyprus Popular Bank not covered by deposit guarantee scheme”, https://www.scribd.com/document/133362673/Draft-troika-memorandum-for-Cyprus )

Από το πιο πάνω αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Χριστόφια:

  • γνώριζε για το κούρεμα της Λαϊκής
  • συμφώνησε σε αυτό γι’ αυτό και το νομοσχέδιο για το κούρεμα που ψηφίστηκε στις 22/03/2013 είχε ετοιμαστεί και σταλεί από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βάσο Σιαρλή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμάτευση στις 13/01/2013.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας τα ταμεία Προνοίας των Υπαλλήλων θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα. Αυτό είναι κάτι που ούτε η κυβέρνηση Χριστόφια αλλά ούτε η κυβέρνηση Αναστασιάδη διεκδίκησαν.

Υπουργός της τότε κυβέρνησης ήταν ο κ Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος σήμερα για την προεδρία της Δημοκρατίας ο οποίος ουσιαστικά συναίνεσε σε αυτήν την πρόταση καθιστώντας τον εαυτό του συνυπεύθυνο όπως είναι και ο κ. Αναστασιάδης. Μέχρι στιγμής δημόσια δεν έχει δικαιολογήσει αυτή τη στάση όπως και για άλλες επιζήμιες αποφάσεις για τον κύπριο φορολογούμενο πολίτη και την κυπριακή οικονομία τις οποίες έλαβε η κυβέρνηση Χριστόφια από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2013.

 

Λευκωσία, 16 Ιανουαρίου 2018

You may also like