ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνέντευξη Προέδρου ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11.02.2018

Τι πήγε λάθος και αποκλειστήκατε από τον β΄ γύρο των προ- εδρικών εκλογών;

Από την αρχή γνωρίζαμε ότι το πέρασμα του Νικόλα Παπαδόπουλου στον β΄ γύρο ήταν μία δύσκολη υπόθεση δεδομένου ότι οι πιθανότητες με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, τον κ. Σταύρο Μαλά, ήταν 50-50. Τα ποσοστά των κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο ήταν περίπου στο 30% γι’ αυτό και η όλη προσπάθεια ήταν να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση έτσι ώστε να πλησιάσουμε αυτό το ποσοστό και να εξασφαλίσουμε το πέρασμα στον β΄ γύρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν υπάρχει μια σχετικά μικρή διαφορά για το αν θα περά- σεις ή δεν περάσεις, το οποιοδήποτε λάθος, όσο μικρό και να είναι, μπορεί να κοστίσει.

Ποια ήταν τα λάθη που στοίχισαν στον υποψήφιό σας;

Είμαστε τέσσερα διαφορετικά κόμματα και ομάδες πολιτών που το καθένα δούλευε με ένα διαφορετικό ρυθμό και τρόπο, οπότε ήταν λογικό σε κάποιες περιπτώσεις ο συγχρονισμός να καθυστερεί σε αντίθεση με τα επιτελεία των υπολοίπων κομμάτων που ήταν μηχανισμοί έτοιμοι και για χρόνια δοκιμασμένοι. Άρα υπήρξε μια δυσκολία σε ό,τι αφορά την ταχύτητα με την οποία θα έπρεπε να διεκπεραιωθούν ορισμένες δράσεις με αποτέλεσμα ο διάλογος για τη συ-νομολόγηση κάποιων κοινών θέσεων διαρκούσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπήρξε μία μορφή άμεσης και έμμεσης πριμοδότησης του υποψηφίου που υποστηριζόταν από το ΑΚΕΛ, δεδομένου ότι το προβάδισμα του Νικόλα Παπαδόπουλου στον β΄ γύρο θα δυσκόλευε ενδεχομένως την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη.

 Έστω και αν υπήρξε πριμοδότηση αυτό καταδεικνύει πως ο υποψήφιός σας όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει αλλά ξύπνησε αισθήματα οργής σε μία μερίδα της κοινωνίας. 

Αντίθετα η διαρροή της ενδεχόμενης πριμοδότησης θα μπορούσε να λειτουργήσει και υπέρ της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Πώς ακριβώς;

Γιατί ακριβώς το να επιχειρείς να αποκλείσεις έναν υποψήφιο σημαίνει ότι φοβάσαι ότι έχει περισ σότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του β΄ γύρου. Ο λόγος που έγινε η πριμοδότηση δεν είναι απλώς ότι δεν συμφωνούσαν με τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου και των κομμάτων που τον υποστήριξαν αλλά ακριβώς ήθελαν να διασφαλίσουν την εκλογή άλλου υποψήφιου.

Αυτό όμως θα μπορούσε να λεχθεί εάν η διαφορά ήταν μικρότερη. Υπήρξε 5% πριμοδότηση υπέρ του κ. Μαλά;

Κάποιοι από τους εκλογολόγους παρουσίασαν πως ήταν μέχρι και 5%. Δεν τα λέμε εμείς αλλά οι εκλογολόγοι. Επειδή η κοινωνία είναι μικρή γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις έστω κι αν για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να τα αποδείξουμε άρα και να τα χρησιμοποιήσουμε προς τεκμηρίωση.

Θεωρείτε συνεπώς πως τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν σοβαρή επιρροή στα ακροατήριά τους.

Αναμφίβολα ο διπολισμός στην Κύπρο είναι πάρα πολύ ισχυρός. Μπορώ να πω ότι διαχωρίζει και κάθετα και οριζόντια την κυπριακή κοινωνία σε πάρα πολλές εκφάνσεις των δραστηριοτήτων της και αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση να μπορέσεις να τον ανατρέψεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και ομολογούμε πως υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Επειδή το γνωρίζαμε είχαμε αναλάβει την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε μία προσπάθεια συνεργασίας όλων των υπολοίπων δυνάμεων για να αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανό τητες επιτυχίας.

Πάντως βάσει των δημοσκοπήσεων είχατε συσπείρωση στο 60%. Αυτό δεν σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου δεν έπεισε τους ψηφοφόρους σας;

Διαφωνώ με το 60%. Ο στόχος μας ήταν για συσπείρωση πάνω από το 75% για να μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα και η δυνατότητα να περάσει στον β΄ γύρο. Ως ΕΔΕΚ καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτό τον στόχο να τον υλοποιήσουμε και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη διακριτή συμμετοχή των στελεχών μας σε αυτή την εκστρατεία. Όπως διεφάνη στις αναλύσεις η ΕΔΕΚ είχε μία συσπείρωση μεταξύ 70-80%, ενώ παράλληλα κατόρθωσε να κινητοποιήσει έναν αριθμό ψηφοφόρων της που το 2016 είτε δεν είχε προσέλθει στις κάλπες είτε είχε επιλέξει άλλο κόμμα για να ψηφίσει. Όμως αυτό αποτελεί παρελθόν. Αυτό που σήμερα μας απομένει είναι ότι έγινε μια αρχή την οποία θα πρέπει να συνεχίσουμε και να την ενισχύσουμε.

Πώς αναμένεται να προχωρήσετε;

Για την ΕΔΕΚ αυτό που προέχει είναι τα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και στο μέλλον τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, όσο και στην ισχυροποίηση της κοινοβουλευτικής τους συνεργασίας έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση στα θέματα που αφορούν τη βουλή.

–Πώς θα επιτευχθεί αυτό στο κοινοβούλιο;
Σε σοβαρά θέματα που αφορούν τη βουλή να διερευνάται η δυνατότητα οι βουλευτές των κομμάτων που στήριξαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο να διαμορφώνουν κοινή θέση.

Ισχύουν τα περί τρίτου πόλου και προσπάθειας συστέγασης των εν λόγω κομμάτων;

Η συνέχιση της συνεργασίας δεν εξυπακούεται κατ’ ανάγκη και κατάργηση της αυτοτέλειας των κομμάτων. Η αυτοτέλεια των κομμάτων θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργούν όπως σήμερα. Όμως την ίδια στιγμή δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για επί μέρους συνεργασίες. Από την πλευρά μας παραμένει ως στόχος η συνέχιση της συνεργασίας στη βάση του πολιτικού πλαισίου που συμφωνήθηκε και αφορά το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή σταθερή επιδίωξή μας είναι και η διερεύνηση της δυνατότητας καλύτερης κοινοβουλευτικής συνεργασίας των βουλευτών που προέρχονται από τα τέσσερα κόμματα.

Θα συζητούσατε δηλαδή το ενδεχόμενο ενός κοινού ψηφοδελτίου;

Είναι πάρα πολύ νωρίς να συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

–Το βλέπετε όμως θετικά;

Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το αν αυτή η συνεργασία στο μέλλον δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις που ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω ισχυροποίησή της ή ακόμη και συνένωσης των κομμάτων θα εξετασθεί την κατάλληλη στιγμή με σοβαρότητα. Δεν είναι θέμα που θα το συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Είναι θέμα που θα δούμε στο μέλλον.

Επιχειρήσατε πολλές φορές βέβαια να συνεργαστείτε και αποτύχατε. Το είδαμε και σήμερα, και κατά την εκλογή προέδρου της βουλής αλλά και το 2008 με υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Άλλο το θέμα της εκλογικής συνεργασίας και άλλο το θέμα της πολιτικής συνεργασίας. Είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Το ένα δεν πρέπει να συγχύζεται με το άλλο. Υπήρξε μία πολιτική συνεργασία που μπορεί εκλογικά να μην απέδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτό όμως δεν αποκλείει ότι αυτή η πολιτική συνεργασία μπορεί να προχωρήσει στη βάση του Κυπριακού και της κοινοβουλευτικής συνεργασίας. Εξάλλου μπορεί στο παρελθόν να επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς συνένωση των κομμάτων, όμως οι συνθήκες κάθε φορά είναι εντελώς διαφορετικές και αυτό καθορίζεται και από τις εμπειρίες που έχουμε αλλά και από το ποιοι ηγούνται σε κάθε περίπτωση των συγκεκριμένων κομμάτων. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για μια πιο στενή πολιτική συνεργασία αυτών των δυνάμεων. Η πολιτική συνεργασία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και συνένωση. Γι’ αυτό τόνισα ότι η αυτοτέλεια των κομμάτων συνεχίζει να υπάρχει. Όμως την ίδια στιγμή είναι αδήριτη αναγκαιότητα η πολιτική μας συνεργασία στη βάση που εξήγησα.
Είναι υπεύθυνη πολιτική θέση κομμάτων η επιλογή του «κανένα» που ωθεί εμμέσως στην αποχή;

Κανένας μας δεν προώθησε την αποχή

Εμμέσως…
Έστω κι αν ένας αριθμός ψηφοφόρων μας επέλεξε την αποχή.


Πολύ μικρός αριθμός το επέλεξε.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσοι από τους ψηφοφόρους που απείχαν την πρώτη Κυριακή προσήλθαν στην κάλπη την δεύτερη. Κάποιοι που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή προσήλθαν την δεύτερη και ψήφισαν. Όπως επίσης και κάποιοι που την πρώτη Κυριακή ψήφισαν λευκό ή άκυρο την δεύτερη ψήφισαν έναν εκ των δύο υποψηφίων ενώ άλλος αριθμός ψηφοφόρων επέλεξε το λευκό ή το άκυρο. Άρα δεν είναι εύκολο να το συσχετίσεις. Την αποχή δεν την έχουμε επιλέξει. Η απόφαση της ΕΔΕΚ ήταν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες αλλά να μην επιλέξουν ούτε τον ένα ούτε τον άλλο.

Άρα λευκό ή άκυρο.

Το λευκό είναι πολιτική πράξη.

3% συγκέντρωσε το λευκό.

Δεν έχει καμία σημασία.

Έχει. Σημαίνει πως δεν ακολούθησαν την προτροπή σας.

Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει την επιλογή του βάσει των δικών του κριτηρίων. Αυτό που το κόμμα υποδεικνύει και θεωρείται πολιτική πράξη δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη ότι θα έχει πλήρη και απόλυτη αντανάκλαση και ανταπόκριση στους ψηφοφόρους. Πολιτική επιλογή είναι ότι δεν με εκφράζει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Δε με εκφράζουν οι θέσεις τους και όταν μάλιστα οι θέσεις και των δύο στο Κυπριακό είναι ταυτόσημες αλλά και οι δύο υποψήφιοι εξέφραζαν μία κοινωνική και οικονομική πολιτική που ευθύνεται για την οικονομική κρίση της πατρίδας μας, δεν μπορώ να καταστώ συνυπεύθυνος με το να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν εκ των δύο. Γι’ αυτό τονίσαμε σε αυτούς που μας επικρίνουν ότι θέλαμε την αλλαγή αλλά δεν ψηφίσαμε τον υποψήφιο της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, διότι αυτή η υποψηφιότητα δεν ήταν υποψηφιότητα αλλαγής. Ήταν υποψηφιότητα παραλλαγής σε σχέση με την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη.

Με το ΑΚΕΛ έχετε κάποιες συγκλίσεις σε κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί κοινό έδαφος;

Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το μόνο κριτήριο. Γι’ αυτό ακριβώς στη συνάντησή μας με τον κ. Μαλά επιχειρήσαμε – με σημαντικές υποχωρήσεις από τη δική μας πλευρά – να δούμε εάν υπήρχε κοινό έδαφος για κάποιες αμοιβαίες συγκλίσεις στο Κυπριακό. Και αυτό όχι για τη συμμετοχή στη νομή της εξουσίας αλλά για να διαμορφωθεί, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μία κοινή πολιτική στο Κυπριακό. Από τη στιγμή που διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε κοινό έδαφος και δεν υπήρχε διάθεση από πλευράς της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να γίνουν κάποιες αμοιβαίες συγκλίσεις δεν υπήρχε και η δυνατότητα της συνεργασίας. Κατανοούμε ότι δεν ήθελαν να αλλάξουν καθόλου τις θέσεις τους. Εάν όμως δεν ήθελαν να αλλάξουν τις θέσεις τους τότε προς τι η πρόσκληση για συνάντηση; Απλώς για επικοινωνιακούς λόγους και για το θεαθήναι; Όταν απευθύνεις πρόσκληση συνάντησης σημαίνει πως είσαι έτοιμος να διερευνήσεις τη δυνατότητα συνεργασίας, ενδεχομένως με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Δεν προσέρχεσαι από την αρχή με διάθεση μηδενικών υποχωρήσεων.

Ποια ζητήματα θέσατε που δεν έγιναν αποδεκτά;

Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από τη λύση, την αντικατάσταση του συστήματος της εκ περιτροπής προεδρίας, τη ρύθμιση του θέματος των εποίκων και τη διεξαγωγή κοινού δημοψηφίσματος για επικύρωση της λύσης. Αυτές οι προτάσεις μας θεωρούμε πως όχι μόνο δεν ήταν παράλογες, όχι μόνο δεν αλλοίωναν την φιλοσοφία των θέσεων του κ. Μαλά αλλά αντίθετα θεωρούμε πως ήταν εποικοδομητικές και θετικές για ένα προοδευτικό κόμμα και υποψήφιο. Από τη στιγμή που δεν έγιναν αποδεκτές αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούσε να γίνει και συνεργασία.

Διαφώνησε η ηγεσία του ΑΚΕΛ ή ο Σταύρος Μαλάς;

Δεν γνωρίζω, μπορεί και οι δύο. Εάν όντως η ηγεσία του ΑΚΕΛ ενδιαφερόταν να κερδίσει ο κ. Μαλάς τις εκλογές έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία. Αν όχι σε όλες τις δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Παπαδόπουλο, τουλάχιστον στην ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ. Μόνο οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ στον β΄ γύρο δεν μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά με τον κ. Αναστασιάδη. Άρα χρειαζόντουσαν και άλλες δυνάμεις. Εκτιμώ ότι δικαιολογημένα ισχυριζόμαστε πως τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο κ. Αναστασιάδης αλλά τις έχασε η ηγεσία του ΑΚΕΛ με την τακτική που ακολούθησε.

Ο κ. Παπαδάκης εμμέσως ψέγει τους χειρισμούς της ΕΔΕΚ με πρόσφατες δηλώσεις του, καθώς, όπως αναφέρει, έχει χάσει 20.000 ψηφοφόρους. Εσείς πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις αυτές;

Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του συναγωνιστή Δημήτρη Παπαδάκη. Σας παραπέμπω στις τοποθετήσεις όλων των στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή, όπου η απόφαση για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν ομόφωνη. Από εκεί και πέρα το ότι η ΕΔΕΚ το 2016 είχε μια εκλογική αποτυχία δεν το αμφισβητεί κανένας, αλλά σίγουρα δεν έχασε 20.000 ψήφους.

You may also like