ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πορεία Σταυρού μέσα από την δύνη του Ολοκληρωτισμού

ΦΩΣ ΠΑΣΧΑ

Ανδρειανή Δ. Οδυσσέως
Μέλος Π.Γ. ΕΔΕΚ

Τα γεγονότα τα οποία αναβιώνουμε και ακολουθούμε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί την Μεγάλη Εβδομάδα μάς φέρνουν αντιμέτωπους με πραγματικότητες μιας πολυσήμαντης ιστορικής περιόδου, με την αίγλη, το δυναμισμό αλλά και τις έντονα αρνητικές στιγμές της πάλαι ποτέ κοσμοκράτειρας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Ιουδαία ήταν τότε στρατοκρατούμενη και υπό κατοχή. Ο λαός των Εβραίων ήταν υπόδουλος, με πνεύμα εξέγερσης αλλά και με σπιούνους και βολεμένους στην αυλή του κατακτητή. Ο κάθε άνθρωπος για τους Ρωμαίους ήταν αντικείμενο χρήσης, η δουλεία βαριά πληγή και στίγμα στον επίπλαστο εναγκαλισμό τους με τον Ελληνικό πολιτισμό. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο η Σταύρωση του Χριστού μας ανάγεται στο απόγειο της φασιστικής και ολοκληρωτικής έκφρασης του δυνάστη της εποχής.

Η αρχή ετούτης της Μεγάλης Εβδομάδας μας βρήκε να βιώνουμε μια παράνοια μεταξύ φασιστικού και κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού. Ο συσχηματισμός του Υπουργού της Παιδείας με το τάχα μου μη συστημικό και άκρως εθνικιστικό «μέτωπο», το οποίο υπήρξε όμως ικανό να επανεκλέξει τον πρόεδρο με τις απαράδεκτες θέσεις στο Κυπριακό και τις ασύγγνωστες εκπτώσεις με το 95% των ψήφων του και το οποίο επιμένει όμως να ασκεί ανέξοδη κριτική επί παντός επιστητού και να οικειοποιείται βαθιά Χριστιανικά αντανακλαστικά του Λαού μας, λειτούργησε ως θρυαλλίδα ανάφλεξης των επιλεκτικών αντιφασιστικών στρωμάτων του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου.

Όσο κι αν ένας φέρελπις ακροδεξιός ρατσιστής δεν μπορεί ποτέ να είναι συνειδητά πιστός Χριστιανός, όσο κι αν Ελληνικά ιδεώδη και εθνικισμός είναι και παραμένουν έννοιες ασύμβατες , όσο κι αν υγιής έκφραση Ορθοδοξίας και μισαλλοδοξία είναι αμοιβαίως εξαιρετέα γεγονότα, δεν μπορεί παρά να ηχεί σαν σχήμα οξύμωρο το αντι-φασιστικό παραλήρημα από το κόμμα που προσκύνησε τον Σταλινισμό. Και για τους νεότερους που δεν πρόλαβαν να δουν το Σιδηρούν Παραπέτασμα και τα στυγερά εγκλήματα που έκρυβε η βαριά σκιά του, δεν μπορεί να μην θυμίσουμε πως αυτά τα καθεστώτα από τα οποία εμπνεύστηκε το κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου, το ΑΚΕΛ του «λαού», τσάκιζαν την όποια αντίθετη άποψη από όπου και αν προερχόταν. Αυτά τα καθεστώτα στα οποία θήτευσαν οι διαχρονικοί ηγέτες τους υπήρξαν- και εξακολουθούν να υπάρχουν- ρατσιστικά μέχρι αηδίας. Οι μαζικές μεταναστεύσεις μετά την πτώση του Σοβιετικού μπλοκ (εδώ τα λένε «μέτωπα», εκεί να λένε «μπλοκ») μας έφεραν σε επαφή με ομογενείς οι οικογένειες των οποίων είχαν βαθιά χαραγμένες τις οδυνηρές εμπειρίες που βίωσαν οι γενιές Ελλήνων, Ποντίων, Αρμένιων, και άλλων εθνικών μειονοτήτων στα βάθη της Σιβηρίας, στο ατέλειωτο σκοτάδι του πολικού κύκλου απλά και μόνο επειδή έφεραν την δική τους εθνική ταυτότητα. Ο ανηλεής πόλεμο στην Χριστιανική πίστη και στην κάθε έκφραση της μαρτυρείται στις πλεκτάνες, τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις που ανέδειξαν νεομάρτυρες και νεοφανείς Αγίους.

Αυτές οι ασύγγνωστες πρακτικές ήταν που έδωσαν ως πολύτιμο δώρο και ανέλπιστη αφορμή στα δεξιά φασιστικά συστήματα να εκμεταλλευτούν την Εκκλησία και να γίνουν τάχα μου συνοδοιπόροι της και εκφραστές της. Συνεπακόλουθα, με το πρόσχημα πως η οι κομμουνιστές μέμφονταν την θρησκεία ως «όπιο του Λαού» τα φασιστικά καθεστώτα καπηλεύτηκαν και αλλοτρίωσαν εκκλησιαστικά- αλλά όχι Χριστιανικά- σχήματα.

Αλλά η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ορθόδοξη λατρεία μας είναι μια πορεία προς τον Σταυρό και το ζωηφόρο Πάθος με εμβόλιμα συναπαντήματα με τους …περιθωριακούς της κάθε εποχής, τις πόρνες που τις διαπόμπευαν και τις λιθοβολούσαν, τους τελώνες που τους αναθεμάτιζαν, τους λεπρούς που τους βδελύσσονταν και τους έκλειναν έξω από τα τείχη της πόλης αλλά περισσότερο της καρδιάς τους. Είναι όμως πάνω από όλα πορεία προς το Φως.

Ας μην το αφήσουμε να μας προσπεράσει! Το χρωστάμε πάνω απ’όλα στην μαρτυρική μας Πατρίδα!

You may also like