ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτική τοποθέτηση Μαρίας Βασιλειάδου, Αναπληρωτή Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στη συνάντηση Αρχηγών του 2018 PES Congress

Μαρία Βασιλείαδου PES

Ο Jeremy Corbyn στην τοποθέτηση του σήμερα στο Συνέδριο τόνισε ότι “refugees are people like us”, οι πρόσφυγες είναι και αυτοί άνθρωποι όπως εμείς.

Θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας και να μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο υπάρχουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Και είναι άνθρωποι όπως εσάς, είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εσείς. Αλλά τα ανθρώπινα τους δικαιώματα αμφισβητούνται και έχουν βίαια καταπατηθεί όταν η Τουρκία εισέβαλε στρατιωτικά στην Κύπρο το 1974.

Σήμερα δε, βρισκόμαστε μπροστά στο αξιοπερίεργο φαινόμενο να συζητείται η πιθανότητα εφαρμογής ενός πλαισίου στην Κύπρο, με σημαντικές εκπτώσεις σε ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιώματα μη αμφισβητήσιμα για όλους των Ευρωπαίους πολίτες.

Το δικαίωμα ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑ ΨΗΦΟΣ για παράδειγμα, αποτελεί σημείο συζήτησης για συμβιβασμό σε βάρος της πλειοψηφίας των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου με στόχο τη διαμόρφωσή του μέσα από παραμορφωτικό φακό, ως αποτέλεσμα του status quo που δημιουργήθηκε μετά από 44 χρόνια κατοχής του 37% του εδάφους του νησιού από τη Τουρκία. Γίνεται ακόμα συζήτηση για αποδοχή από την ΕΕ δημιουργίας πρωτογενούς δικαίου ώστε να χωρεί ο συμβιβασμός αυτός με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και το δημοκρατικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις, το πρόσωπο και η ψυχή της ΕΕ βρίσκονται υπό απειλή.

Συναγωνιστές / στριες

Συμφωνούμε πλήρως με τη δήλωση του Frans Timmermans

ότι μαζί και ενωμένοι θα νικήσουμε. Όπως και με τη δήλωση του Sergei Stanishev ότι για να ξεπεράσουμε την καταιγίδα πρέπει να βαδίζουμε ενωμένοι.

Αλλά αυτά δεν πρέπει να παραμένουν σε θεωρητικό πλαίσιο. Οι πολίτες χρειάζονται απτά παραδείγματα για να πεισθούν για τις προθέσεις της οικογένειας των σοσιαλιστών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται τη στήριξή σας στον αγώνα της για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Σας ευχαριστώ

You may also like