ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσει την άποψή της για άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Κατανοούμε τις αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ για το μη άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας. Παρόλα αυτά οφείλουμε να επαναλάβουμε πως πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι επιβάλλουν η κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναθεωρήσει την άποψή της.

Ως πολιτικούς λόγους επαναλαμβάνουμε αυτό που πολλές φορές τονίσαμε, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να γίνονται μονομερή ανοίγματα οδοφραγμάτων όταν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αρνούνται να ανοίξουν την δίοδο Πυροΐου και το οδόφραγμα Κοκκίνων, που ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει τους Ελληνοκυπρίους, αλλά εμμένει μόνο στο οδόφραγμα της Δερύνειας και Λεύκας Απλικίου.

Ως οικονομικούς λόγους επαναλαμβάνουμε πως με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα ενισχυθεί περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, κάτι που θα οδηγήσει σε σταδιακή ανάπτυξη της περιοχής με δική μας συμβολή. Συνεπώς η προοπτική επιστροφής της πόλης της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της θα εκμηδενιστεί.

Περαιτέρω, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην τουριστική και επισιτική βιομηχανία της περιοχής. Ήδη με βάση σημερινές εκτιμήσεις των φορέων της περιοχής υπάρχει απώλεια μισού και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως από την  διημέρευση στην κατεχομένη Αμμόχωστο των τουριστών που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου.

Το άνοιγμα θα αυξήσει αυτό το ποσό και πέρα από τις σημαντικές οικονομικές απώλειες ενδεχομένως να οδηγήσει σε συρρίκνωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε αύξηση της ανεργίας. Τα όποια επιχειρήματα προβάλλονται για άνοιγμα του οδοφράγματος για δήθεν επικοινωνία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων είναι έωλα γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που θα ενισχυθεί είναι:

  • η οικονομική στήριξη της κατοχής,
  • το λαθρεμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών και
  • η περαιτέρω αύξηση της μεταφοράς προϊόντων από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές, κατά παράβαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής. Αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους Κύπριους αγρότες και μικροεπαγγελματίες της περιοχής και όχι μόνο.

Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στην, αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου στις 07:30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου (πλησίον οδοφράγματος Δερύνειας) με ομιλητή τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

 

Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2018