ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οράματα τραγικών πολιτικών γίνονται εθνικοί εφιάλτες

αναστασιαδης-μαλας

Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα στο ίδιο πλαίσιο στο οποίο έχει δημιουργηθεί. Γι αυτό και η Εθνική μας επιβίωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί από την ίδια εκείνη συνομοταξία πολιτικών οι οποίοι έχουν συνειδητά μεθοδεύσει σχέδια με ύφος και περιεχόμενο Ανάν και συνεπακόλουθα πλαισίου Γκιουτέρες. Κι επειδή, άμα δεν γνωρίζεις καλά την ιστορία σου, και όταν επιδεικτικά την αγνοείς προσθέτω εγώ, είσαι υποχρεωμένος να την ξαναζήσεις, βιώνουμε σήμερα τα ίδια σενάρια και τις ίδιες μεθοδεύσεις της τραγικής περιόδου 1998-2003, όταν εξύφαιναν το επάρατο σχέδιο Ανάν.

«Ανεμπόδιστα προχωρά το Saipem 12000», επαίρεται σήμερα η απερχόμενη κυβέρνηση. Όπως ανεμπόδιστα προχωρούσε η πορεία μας προς την ένταξη στην Ε.Ε, τότε την … εποχή της ασύγγνωστης πολιτικής αθωότητας. Πολλαπλές θυσίες έκανε ο πάλαι ποτέ ευημερών Κυπριακός λαός – μέχρι και την προενταξιακή βοήθεια αποποιηθήκαμε- ώστε να ενταχθούμε… ανεμπόδιστα, όπως σήμερα το γεωτρύπανο, πρώτοι με διαφορά και να απολαύσουμε απαλλαγή από την κατοχή και τα πλήρη δικαιώματα Ευρωπαίου πολίτη. Κι ενώ εμείς οι αφελείς, οι ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι, περιμέναμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν που θα γινόταν πλήρες μέρος της Ε.Ε., ο Κληρίδης και οι σημερινοί κυβερνώντες μεθόδευαν επιμελώς ένταξη του Ανανικού μορφώματος. Ευτυχώς ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο λαός τους άλλαξαν τα σχέδια. Βρυχιόταν και τότε η Τουρκία, όμως όλοι οι γνωρίζοντες τα άδυτα του Νατοϊκού σχεδίου δεν ανησυχούσαν ποσώς και το έπαιζαν και «θαρραλέοι ηγέτες», όπως καλή ώρα σήμερα με τις εξελισσόμενες γεωτρήσεις.

Τα πράγματα όμως ξεκαθαρίζουν σιγά-σιγά. Αρχικά, ο Υπ. Εξωτερικών μας μιλούσε για το «όραμα της Χίλλαρυ», το οποίο ήθελε στην Μεσόγειο μια αναβίωση της «Ένωσης άνθρακα και χάλυβα» η οποία συστάθηκε ως ασφαλιστική δικλείδα διασφάλισης της ειρήνης στην Ευρώπη μετά την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφάσισαν δηλαδή σύμπραξη με την Τουρκία ώστε να καρπωθεί από τον φυσικό πλούτο που η ίδια δεν έχει, μέσα από την ευφάνταστη λύση πλήρους Αμερικανικού ελέγχου των δρόμων της ενέργειας στην Μεσόγειο και την Ευρώπη ευρύτερα. Η Χίλλαρυ δεν τα κατάφερε, αλλά ο Κασουλίδης επιμένει να οραματίζεται την εκχώρηση του ελέγχου της φυσικής μας ευλογίας στον κατακτητή. Έστω και αν η κατοχική Τουρκία επιμένει να κατέχει και να σκοτώνει και να βιάζει, έστω κι αν δεν μετανόησε και δεν τιμωρήθηκε ποτέ.

Γίνεται πλέον κατανοητό γιατί σουλατσάρει απλώς το κάθε Barbaros χωρίς να παρενοχλεί επί της ουσίας και χωρίς να διακόπτει τις έρευνες που γίνονται. Γιατί να το κάνει όμως, όταν όπως ξεκάθαρα τώρα πια διαφαίνεται και από τις διαφωτιστικές εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ούτε γλωσσικό ολίσθημα ούτε κακή διατύπωση υπήρξε. Απλά, όπως λέει και η Γραφή « εκ του περισσεύματος της καρδίας το στόμα λαλεί». Στα υψηλά δώματα και στα μυστικά δείπνα, τα οράματα της Χίλλαρυ και του Κασουλίδη πήραν σάρκα και οστά. Μεθοδεύτηκε η τριχοτόμηση της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης ως μια «αποδεκτή» για την Τουρκία λύση. Απλά περίμεναν την κατάλληλη ώρα να μας την σερβίρουν, μια ώρα που μέσα στην έξαρση ενθουσιασμού για πιθανές επιτυχίες των γεωτρήσεων δεν θα είμαστε και πολύ υποψιασμένοι. Άλλωστε, όλη η διαπραγματευτική τακτική του τραγικού μας προέδρου έχει στηριχτεί στο αξίωμα πως προτείνουμε μόνο όσα και ό,τι μπορεί να αποδεχθεί ο κατακτητής! Και αυτός ο άνθρωπος θέλει να συνεχίσει να χειρίζεται τις τύχες μας.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει ενστερνιστεί τόσο πολύ την Νατοϊκών προδιαγραφών λύση, συνεπικουρούμενος πάντα από το ΑΚΕΛ- που είναι αδύνατο να μην την εξωτερικεύσει. Όπως, αν θυμάστε, τότε ευθύς μετά το δημοψήφισμα όταν οι Τουρκοκύπριοι αποδύθηκαν σε έναν οικοδομικό οργασμό και εκείνος καλούσε τον κ. Ταλάτ να περιοριστεί τουλάχιστον μόνο στα 2/3 των Ελληνικών περιουσιών για να …συμβαδίζουν οι Τουρκικές παρανομίες με τις πρόνοιες του ήδη απορριφθέντος σχεδίου!

Ο απερχόμενος Πρόεδρος αποκάλυψε τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις του. Άλλωστε, «γλώσσα λανθάνουσα, τα αληθεύοντα λέγει». Τα εύηχα παραδείγματα του πρόσφατου παρελθόντος δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Πολιτικός ο οποίος εκχωρεί ενσυνείδητα κυριαρχικά δικαιώματα και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και αναιρεί την υπόσχεση που έδωσε ενώπιον της Βουλής και του λαού δεν νομιμοποιείται να επαναδιεκδικεί την ηγεσία του τόπου μας.