ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι όροι αναφοράς τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων επιβάλλεται να περιλαμβάνουν όλα όσα προνοούν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Για την ΕΔΕΚ οι όροι αναφοράς, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, επιβάλλεται να περιλαμβάνουν όλα όσα προνοούν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τη διαδικασία, σε αυτήν πρέπει να περιλαμβάνεται η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, των εγγυητριών δυνάμεων και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό θα επιτρέψει την επαναφορά του κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης και παράνομης κατοχής και εθνοκάθαρσης. Μετά την κατάληξη στα θέματα της διεθνούς πτυχής να ακολουθήσει η συζήτηση για τη διαμόρφωση των εσωτερικών δομών του πολιτειακού συστήματος.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, θα πρέπει να περιλαμβάνεται το σύνολο των ψηφισμάτων και αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις οποίες ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται ρητώς η αποχώρηση του συνόλου των κατοχικών στρατευμάτων, η κατάργηση των εγγυήσεων, η αποχώρηση των εποίκων (η παρουσία των οποίων συνιστά έγκλημα πολέμου), η απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του κυπριακού και η επιστροφή του συνόλου των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια τους.

Ως εκ τούτου η συμπερίληψη του Πλαισίου Γκουτέρες στους όρους αναφοράς δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι αίτημα της δικής μας πλευράς καθώς το περιεχόμενό του αντιβαίνει στα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η συνέχιση της ίδιας διαδικασίας και της ίδιας βάσης επίλυσης όπου στο παρελθόν οδήγησε στο Σχέδιο Ανάν και στην αποτυχία της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, στην ουσία εκ προοιμίου συνιστά διαδικασία αποτυχίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εάν ο στόχος είναι η επίτευξη μιας δημοκρατικής και λειτουργικής λύσης τότε θα πρέπει στους όρους αναφοράς να αποκλειστούν όλα εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν σε φυλετικό διαχωρισμό στη βάση εθνοτικών κριτηρίων, παραβίαση των πολίτικων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και παρεμπόδιση της εποικοδομητικής συνεργασίας αναμεσά σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκύπριους.

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2018

You may also like