ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι λόγοι για τους οποίους η ΕΔΕΚ υπήρξε το μόνο κόμμα που δεν ψήφισε υπέρ της διάθεσης των 50 εκατομμυρίων στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΔΕΚ

Πάγια θέση της ΕΔΕΚ είναι τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής να είναι στοχευμένα και να ενισχύουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με απώτερο στόχο το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων να σμικρύνεται για να δημιουργηθούν συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Είναι αντιληπτή η χρησιμότητα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Μέσα όμως από αυτό το γενικό μετρό είναι προφανές ότι έναν μεγάλο μέρος του ποσού των πενήντα εκατομμυρίων (πιθανόν και το μεγαλύτερο) θα απορροφηθεί από πολίτες υψηλών εισοδημάτων που δεν έχουν ανάγκη αυτής της κοινωνικής / οικονομικής παροχής.

Για ένα σοσιαλιστικό κόμμα όπως η ΕΔΕΚ είναι απαραίτητο αυτό το ποσό να διατίθετο εξολοκλήρου σε σειρά στοχευμένων κοινωνικών μέτρων για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η δική μας πρόταση είναι μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο μεταξύ του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να αποφασιστούν εκείνα τα στοχευμένα μέτρα τα οποία να βοηθούν το σύνολο αυτών που τα έχουν ανάγκη. Ως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να είναι:

▪️ Μείωση πετρελαίου θέρμανσης στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών περιοχών
▪️Κλιμακωτή αύξηση των χαμηλών συντάξεων έως τα χίλια ευρώ
▪️Επέκταση του χρόνου πληρωμής του ανεργιακού επιδόματος
▪️Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τις ευάλωτες ομάδες και τους αστέγους
▪️Ανέγερση κατοικιών για στέγαση οικογενειών με χαμηλό εισόδημα έναντι συμβολικού ενοικίου
▪️Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραχώρηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών
▪️Εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τον καθορισμό των τελών αποχέτευσης, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, της κατανάλωσης νερού και άλλων φόρων.

 

Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2018

You may also like