ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠτΔ και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας για παρεμπόδιση της συνέχισης των ερευνητικών γεωτρήσεων στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν από επίδειξη δύναμης και προσπάθεια ματαίωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εκτιμούμε ότι αποσκοπεί και στη δημιουργία νέων δεδομένων, αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης  Ανατολής.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα και να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών, όπως:

  1. Άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.
  2. Να δηλωθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο σαφή ότι η  Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισης  των σχέσεων Τουρκίας  με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην παραχώρηση οποιασδήποτε πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης εάν  προηγουμένως η Τουρκία δεν  αποσύρει τα πολεμικά  της σκάφη από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κυρίως, εάν δεν προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  3. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη των συνομιλίων κάτω από το βάρος της εκβιαστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Ως ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι:

  • Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται να συνεχίσουν.
  • Οι συμφωνίες για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής θα πρέπει να  διευρυνθούν και να  ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, και
  • τέλος, Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, να προχωρήσουν σε πιο στενή και αποφασιστική συνεργασία με κύριο στόχο στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού τους ρόλου στο χώρο  της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

 

Λευκωσία, 12 Φεβρουαρίου 2018

You may also like