ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η στάση και συμπεριφορά του ΠτΔ επέτρεψε να κατοχυρωθεί στην τουρκική πλευρά πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο

Τόσο η Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό όσο και το προσχέδιο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι άκρως αρνητικές για την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δυστυχώς η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η λανθασμένη τακτική και επιλογές του, αποτυπώνονται πλέον ξεκάθαρα όχι μόνο στην Έκθεση του Γ.Γ. για την Πενταμερή του Κραν Μοντανά αλλά και στο προσχέδιο της έκθεσης για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με όλους τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Στην Έκθεση καλούνται «όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπυροδοτήσουν τις εντάσεις» για τα θέματα του Φυσικού Αερίου, παραγνωρίζοντας τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επίσης, η ενθάρρυνση από τον Γενικό Γραμματέα προς τις δύο πλευρές να διατηρήσουν το έργο το οποίο βασίστηκε στις συγκλίσεις και συναντιλήψεις της περιόδου 15 Μαΐου 2015 – 6 Ιουλίου 2017 μας υποχρεώνει να επαναλάβουμε πως σε αυτές τις συγκλίσεις περιλαμβάνεται:

  • η εκ περιτροπής Προεδρία
  • τα veto των Τ/Κ σε όλες τις αποφάσεις του Κεντρικού κράτους
  • η παραχώρηση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. στους Τούρκους υπηκόους
  • η παραχώρηση κατά προτεραιότητα του δικαιώματος ιδιοκτησίας στους εποίκους παράνομους χρήστες των κατεχομένων περιουσιών μας
  • η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση
  • η παραμονή όλων των εποίκων.

Η στάση και η συμπεριφορά τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και όλων όσων έμπρακτα την στήριξαν, επέτρεψε, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση, να κατοχυρωθεί στην τουρκική πλευρά πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο στη βάση των απαράδεκτων υποχωρήσεων που έχουν γίνει από τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτές, συγκαταλέγεται και η πρόσφατη δήλωσή του για «ΑΟΖ του ψευδοκράτους» την οποία από τις 2 Ιανουαρίου περιμένουμε να ανακαλέσει.

 

Λευκωσία, 10 Ιανουαρίου 2018

You may also like