ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ, ΠΕΡΔΙΚΗΣ, ΜΥΛΩΝΑΣ

Μετά από τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι και επικεφαλής των κομμάτων που συνεργάστηκαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους φίλους Προέδρους των κομμάτων και εκπροσώπους ομάδων πολιτών για τη θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτής της συνάντησης, καθώς και για το πολύ εποικοδομητικό πνεύμα το οποίο επικράτησε. Αποτέλεσμα της συνάντησης, όπως έχετε διαπιστώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να έχουμε καταλήξει σε Πρόταση Κοινής Διακήρυξης η οποία θα τεθεί υπό την έγκριση των συλλογικών οργάνων των κομμάτων μας. Η Πρόταση Κοινής Διακήρυξης αναφέρει:

Πρόταση Κοινής Διακήρυξης

Τα Κόμματα και οι Ομάδες Πολιτών

-Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ)

-Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (Κ.Σ.ΕΔΕΚ)

-Κίνημα ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

-Κίνημα ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, και

-Πλατφόρμα  ΠΟΛΙΤΩΝ

που αποτέλεσαν τις Δυνάμεις της Αλλαγής στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ

  1. Να συνεχίσουν την πολιτική-τους συνεργασία στη βάση του πλαισίου που συμφωνήθηκε προεκλογικά με επίκεντρο το κυπριακό.
  2. Να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί Κοινοβουλευτική συνεργασία των Βουλευτών-τους σε σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν το Κοινοβούλιο με τη διαμόρφωση κοινών θέσεων και την κατάθεση κοινών προτάσεων νόμου. Επιπρόσθετα να ενεργούν με τρόπο  ώστε νομοσχέδια της εκτελεστικής εξουσίας και προτάσεις νόμου που κατατίθενται στο Σώμα να διαμορφώνονται με τρόπο που να εξυπηρετούνται οι πολίτες, κυρίως αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση. Για υλοποίηση του στόχου θα πραγματοποιούνται κοινές συνεδριάσεις των βουλευτών-τους.
  3. Να πραγματοποιούν κοινές εκδηλώσεις που να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εθνικού, πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και οικολογικού ενδιαφέροντος.
  4. Να επαναβεβαιώσουν τη βούλησή-τους για τακτικές μηνιαίες συναντήσεις, καθώς και έκτακτες όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Φυσικά, οι παραπάνω αποφάσεις καθώς και οι κοινές δράσεις σε καμιά περίπτωση δεν θα περιορίζουν την κομματική και πολιτική αυτοτέλεια των παραπάνω δυνάμεων, οι οποίες διατηρούν ανέπαφο το δικαίωμα τόσο για ξεχωριστές δραστηριότητες, όσο και δημόσιας διατύπωσης θέσεων και απόψεων.

Εξ΄ άλλου  το παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας δεν καλύπτει το συνολικό εύρος δραστηριοτήτων ενός πολιτικού κόμματος».

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για  το εάν αυτή τη συνεργασία θα τη δούμε και στις επικείμενες ευρωβουλευτικές εκλογές, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Είναι πολύ νωρίς να το συζητήσουμε αυτό το θέμα. Προς το παρόν αυτό που έχει σημασία σήμερα, είναι αυτή η κοινή διακήρυξη που έχουμε διαμορφώσει, θα τεθεί στα συλλογικά όργανα των κομμάτων μας για επικύρωση και έγκριση και τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει αυτή τη διακήρυξη ως ένα μανιφέστο προκειμένου να υπάρξει μια συνένωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου και να υπάρξει τρίτος πόλος, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όλα στην ώρα τους. Προς το παρόν αυτά που αναφέρονται στη διακήρυξη έχουν συμφωνηθεί. Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθούμε. Έχουμε τη βούληση και την καλή διάθεση αυτή η συνεργασία, να προχωράμε σταθερά, με αξιόπιστα βήματα, γιατί το πιο σημαντικό είναι αυτό που θα γίνει να είναι στέρεο και όχι ενδεχομένως κάτι προσωρινό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχει ο κίνδυνος να κατηγορηθεί ο ενδιάμεσος χώρος ότι θα είναι «κυβερνώσα βουλή» όπως έλεγε το ΑΚΕΛ στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό που μας ενδιαφέρει  είναι να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών οι οποίοι ουσιαστικά μας έχουν εκλέξει και να είμαστε όσο το δυνατό ενωμένοι και αποτελεσματικοί σε αυτή μας την προσπάθεια».

 

Λευκωσία, 9 Μαρτίου 2018