ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μεταφορά περιθωριακών αρμοδιοτήτων στα συνιστώντα τμήματα δεν αλλάζει την ουσία της βάσης λύσης του κυπριακού που συζητάμε για τέσσερις περίπου δεκαετίας χωρίς αποτέλεσμα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Η αποκέντρωση εξουσιών ή  «χαλαρή ομοσπονδία» δεν διαφοροποιείται προς το καλύτερο ως προς το μοντέλο της ΔΔΟ. Συνεπώς η αποδοχή της δεν βελτιώνει αλλά ούτε και μας απομακρύνει από τις ρατσιστικές πρόνοιες της ΔΔΟ οι οποίες ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

  • γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού με βάση την εθνοτική του προέλευση,
  • εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας,
  • τα βέτο των Τουρκοκυπρίων και αριθμητική εξίσωση σε σημαντικά όργανα του κράτους, όπως η Γερουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, η ΕΔΥ.

Από την στιγμή που δεν αίρονται οι πιο πάνω πρόνοιες τότε η συνέχιση της ύπαρξής τους στο πλαίσιο της λύσης θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα στη λειτουργία του κράτους και θα απαιτούνται αμφίβολης αξιοπιστίας «μηχανισμοί επίλυσης αδιεξόδων». Ως εκ τούτου η μεταφορά περιθωριακών αρμοδιοτήτων στα συνιστώντα τμήματα δεν αλλάζει την ουσία της βάσης λύσης του κυπριακού που συζητάμε για τέσσερις περίπου δεκαετίας χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ουσία η πρόταση το Προέδρου της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν δίνει προοπτική προς τη θετική κατεύθυνση αλλά ανακυκλώνεται στην ίδια αποτυχημένη διαδικασία. Συνεπώς η συζήτηση μιας τέτοιας μορφής λύση δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες να οδηγηθούμε σε μία αληθινά δίκαιη, δημοκρατική και λειτουργική λύση αλλά θα βοηθήσει στη μετακίνηση της βάσης της συζήτησης σε ένα εξίσου αρνητικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει στην Τουρκία να εφαρμόσει τα δικά της σχέδια για ανακήρυξη νόμιμου τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Όπως πολλές φορές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δημόσια δηλώσαμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει στο πλαίσιο του συνόλου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (και όχι επιλεκτικών ψηφισμάτων) να αξιοποιήσει τα πολιτικά επιχειρήματα, τα διπλωματικά όπλα αλλά και τα νέα γεωστρατηγικά  δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να διεκδικήσει μια διαδικασία η οποία θα επαναφέρει το κυπριακό στην ορθή του βάση ως θέματος εισβολής συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2018

You may also like