ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και επιμονή να αγωνίζεται για τη γρηγορότερη δυνατή, αλλά ταυτόχρονα και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, αδιαφορώντας για τα προσωπικά συμφέροντα τα οποία κάποιοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν

ΓΕΣΥ ΨΗΦΙΣΗ

 

Το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον ΟΚΥπΥ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και μέρος της οποίας δημοσιεύεται στον σημερινό Τύπο, είναι επιβεβαιωτικό των στοιχείων που κατέθεσε τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στις δημόσιες δηλώσεις του τον περασμένο Μάρτιο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Σιζόπουλος κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία το περιεχόμενο των οποίων επέβαλλε να γίνει ενδελεχής έρευνα για:

·         θέματα σύγκρουσης συμφερόντων λόγω της σχέσης του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον με Συμβουλευτικό οίκο που εκπόνησε τη μελέτη για την αυτονόμηση των νοσοκομείων καθώς και

·         θέματα κακοδιαχείρισης του οργανισμού του οποίου προηγουμένως προΐστατο.

Τόσο τα πορίσματα όσο και το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή μιλούν από μόνα τους. Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι ο λόγος για τον οποίο στοχοποιείται και υπονομεύεται η οποιαδήποτε προσπάθεια κοινοβουλευτικού ή κρατικού ελέγχου ώστε να διακριβωθούν τα πιο πάνω και να εξεταστεί κατά πόσο οι πρόνοιες της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή τόσο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων όσο και για τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε να τηρούν οι διορισμένοι στο διοικητικό συμβούλιο.Επιπρόσθετα εκτιμούμε ότι δεν είναι τυχαία η άσκηση τρομοκρατίας και η στοχοποίηση όσων προσπαθούσαν να αποκαλύψουν τα συγκεκριμένα στοιχεία και την ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων που υπήρχε.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επιβεβαιώνει πως οι παρεμβάσεις της ΕΔΕΚ και του Προέδρου της  στοχεύουν και αποσκοπούν στη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε η υλοποίηση του ΓεΣΥ να προωθηθείτε πρόσκοπτα και κυρίως να μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο έχει σχεδιαστεί, δηλαδή: να προσφέρει άμεση και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες σε ολόκληρη την Κύπρο και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπος.

Οι προσπάθειες παρεμπόδισης της διαφάνειας της αντιμετώπισης ζητημάτων σύγκρουσης συμφερόντων και της ευκαιριακής εφαρμογής του ΓεΣΥ στην ουσία οδηγούν στην κατάρρευσή του, σε κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και κατ΄ επέκταση της εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι οι ασθενείς, κυρίως αυτοί που προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις λαού, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες. Συνέπειες όμως θα κληθεί να καταβάλει και το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας αλλά και το ιατρικό το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που σήμερα στελεχώνει τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και επιμονή να αγωνίζεται για τη γρηγορότερη δυνατή, αλλά ταυτόχρονα και σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, αδιαφορώντας για τα προσωπικά συμφέροντα τα οποία κάποιοι επιδιώκουν να διασφαλίσουν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2018

You may also like