ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΔΕΚ ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δημοκρατική λύση με κατοχύρωση της κρατικής και λαϊκής κυριαρχίας

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς

Η συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική και δίνει απαντήσεις σε όλους και κυρίως σε όσους εντός Κύπρου επιχειρούν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους να απαλλάξουν την Τουρκία από τις ευθύνες που είχε στο ναυάγιο της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται η ανάγκη μετακίνησης τόσο της διαδικασίας όσο και της βάσης των συζητήσεων προς μια πιο θετική κατεύθυνση. Η μεν διαδικασία πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, η δε βάση η κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής, και πιο συγκεκριμένα:

  • της κατάργησης των Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
  • της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων
  • του επαναπατρισμού των εποίκων
  • της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε  συνθήκες ασφάλειας.

Στον 21ο αιώνα και εντός της Ε.Ε. δεν νοείται ένα κανονικό κράτος να στηρίζεται στον γεωγραφικό διαχωρισμό του λαού στη βάση της εθνοτικής προέλευσης και οι κάτοικοί του να ταξινομούνται σε διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΔΕΚ ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δημοκρατική λύση με κατοχύρωση της κρατικής και λαϊκής κυριαρχίας.

 

Λευκωσία, 23 Δεκεμβρίου 2018

You may also like

Μαρία Βασιλειάδου