ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού επιβεβαιώνονται

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ

Δυστυχώς οι ανησυχίες οι οποίες υπήρχαν γύρω από την αρνητική πορεία του Συνεργατισμού φαίνεται να επιβεβαιώνονται και την ίδια στιγμή, διαψεύδουν τις προ μερικών βδομάδων τοποθετήσεις της κυβέρνησης ότι ο Συνεργατισμός είναι απόλυτα υγιής τραπεζικός τομέας και ως εκ τούτου δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος σε ότι αφορά τη λειτουργία του.

Όμως τελικά φαίνεται από την ίδια την πορεία των γεγονότων ότι και η απόφαση της κυβέρνησης να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και στην ουσία να βολέψει σε υψηλόμισθες θέσεις αριθμό “ημετέρων”, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή.

Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται πως η πρόταση της ΕΔΕΚ για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στον Συνεργατισμό με αγορά αντίστοιχου ποσού μη εξυπηρετούμενων δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης τα οποία θα παραχωρούνταν στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για διαχείριση, ήταν η καλύτερη επιλογή. Εάν γινόταν αυτό, θα μπορούσε αφενός να στηριχθεί οικονομικά ο Συνεργατισμός και αφετέρου να απορροφηθεί σχεδόν το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Συνεργατισμού και να προστατευθούν αρκετές χιλιάδες οικογένειες που κινδυνεύουν ή θα κινδυνεύσουν να απωλέσουν τις περιουσίες τους. Επιπρόσθετα, μέσα από τη διαχείριση, με κοινωνική ευαισθησία, αυτών των δανείων, το κράτος, μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, θα είχε και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

Τέλος, στην περίπτωση ιδιωτικοποίησης τίθεται και σοβαρό ζήτημα με τον μεγάλο αριθμό οικημάτων σε πόλεις και κυρίως σε κοινότητες τα οποία ανηγέρθησαν με χρήματα των κατοίκων των κοινοτήτων. Τα οικήματα αυτά θα τα απωλέσουν και ενδεχομένως θα περιέλθουν στην κατοχή των νέων επενδυτών μετόχων – επενδυτών του Συνεργατισμού.

Δυστυχώς με τις λανθασμένες επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων ο φορολογούμενος πολίτης έχει καταβάλει χωρίς αντίκρισμα 3,5 δις ευρώ για την κρατικοποίηση τραπεζικών ιδρυμάτων, χωρίς αυτά να ανήκουν πια στο κράτος και τους πολίτες, πέραν των 8,9 δις που κατέβαλαν οι πολίτες για τη διάσωση του τραπεζικού  τομέα και του 1,2 δις που απώλεσαν οι κάτοχοι των αξιογράφων.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα τα λάθη του παρελθόντος θα συνετίσουν τους κυβερνώντες και οι επιλογές τους θα είναι προς την κατεύθυνση προστασίας των πολιτών και σταδιακής αποκατάστασης όλων όσων έχουν πληγεί από την «κρίση» του τραπεζικού τομέα.

 

Λευκωσία, 20 Μαρτίου 2018

You may also like