ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τις αυξημένες τιμές που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στα τιμολόγια της Α.Η.Κ

Η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί γάγγραινα ειδικά για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτιμούμε ότι η σημερινή εξαγγελία του Υπουργείου Ενέργειας στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τη δέσμη μέτρων 300 εκατομμυρίων και αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω net metering και θερμομονώσεων είναι προς τη θετική κατεύθυνση γι’ αυτό και αναμένουμε την άμεση εφαρμογή της.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να σημειώσουμε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις διαδικασίες ελευθεροποίησης της ανταγωνιστικής αγοράς παραγωγής ενέργειας. Επιβάλλεται να εξευρεθούν πάραυτα τρόποι  επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, είναι τόσο χρονοβόρες που αφενός τις καθιστούν αποτρεπτικές προς τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους αναπτύξεις κι αφετέρου όσοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν ταλαιπωρούνται  με ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καλούμε την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση έλευση φθηνού φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς ηλεκτρισμού, μειώνοντας έτσι σημαντικά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Να πάρει το συντομότερο δυνατό τις απαραίτητες αποφάσεις που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του ανταγωνιστικού πλαισίου άμεσα και όχι μετά το 2020
  • Να αξιοποιήσει τα 300 εκατομμύρια για net metering και θερμομονώσεις προς όφελος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Γραφείο Τύπου,

Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2018

You may also like