ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΑΚΙΝΤΖΙ

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Πληροφορίες φέρουν το ενδεχόμενο τις προσεχείς ημέρες να προχωρήσει η διαδικασία καθορισμού δείπνου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί.
Δεδομένου ότι συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή οι προκλητικές δηλώσεις από τους εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος, ως ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόσκληση για δείπνο.

 
Η αποδοχή μιας τέτοιας κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης στην ουσία εγκυμονεί κίνδυνους. Αφενός μεν δεν ασκείται πίεση για τον τερματισμό αυτών των προκλητικών ενεργειών ενώ είναι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς που έχουν την ευθύνη για τη μη έναρξη οποιασδήποτε προσπάθειας διαλόγου. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος της πακετοποίησης της αξιοποίησης ή της συνέχισης των ερευνητικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο με την επίλυση του κυπριακού. Αυτά τα δύο ζητήματα, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διασυνδεθούν γιατί ακριβώς αυτή είναι η υλοποίηση μιας πρόσθετης εκβιαστικής τακτικής της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.
Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσανατολισμένος στη συνέχιση των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Όσον αφορά το κυπριακό, η όποια συνέχιση της διαδικασίας να εστιάζεται στην σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών χωρών και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του κυπριακού και ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λευκωσία, 11 Μαρτίου 2010

You may also like