ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για Μέρα Αγνοουμένων

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΣΒΟΛΗ

Στη σωρεία των απαράδεκτων εγκλημάτων που έχει διαπράξει η Τουρκία σε βάρος αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, συγκαταλέγεται και η εν ψυχρώ εκτέλεσή τους. Εν ψυχρώ εκτελεσθέντες ήταν και η πλειοψηφία των αγνοουμένων μας.

Για τέσσερις και πλέον δεκαετίες η Τουρκία προχωρεί εσκεμμένα σε συγκάλυψη των φρικιαστικών εγκλημάτων στα οποία προέβη μέσω της σκόπιμης καταστροφής στοιχείων που αφορούν τους αγνοούμενους μέσα από συνεχόμενες μετακινήσεις οστών, καταστροφή οστών αγνοουμένων ή και μέσα από ανάπτυξη των περιοχών που υπήρχαν ομαδική τάφοι αγνοουμένων με την κατασκευή δρόμων, στρατοπέδων κτλ.

Σημειώνουμε πως ενώ υπάρχει επίσημη μαρτυρία από πλευράς Τουρκοκυπρίων για τη συγκάλυψη της μετακίνησης οστών Ασσιωτών αγνοουμένων από τον αρχικό χώρο ταφής σε άλλο χώρο, αξιοποιώντας μάλιστα και ευρωπαϊκά κονδύλια (για τοπιοτέχνιση χώρου), καμία καταγγελία δεν έγινε τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από τον αρμόδιο Επίτροπό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ανθρωπιστικά θέματα.

Η ΕΔΕΚ, με αφορμή τη Μέρα Αγνοουμένων, καταδικάζει για ακόμα μια φορά την παρελκυστική στάση που ακολουθεί η κατοχική Τουρκία στην ανεύρεση και ταυτοποίηση των αγνοουμένων. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές επιβάλλεται να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το παρατεταμένο έγκλημα αλλά και για να επιβληθούν οι δέουσες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 30 Οκτωβρίου 2018

You may also like