ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιβεβαιώνεται πως ο ΠτΔ επέμενε στο κούρεμα για τους δικούς του λόγους

νταισεμπλουμ

Πολύ αργά θυμήθηκε να εκφράσει την μετάνοιά του ο απερχόμενος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος συνέβαλε στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις στους πολίτες.

Η ειλικρίνειά του, έστω και την υστάτη, του ουσιαστικά διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος συστηματικά επιχείρησε να αποποιηθεί των ευθυνών του παραπληροφορώντας και παραπλανώντας το λαό.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ προκύπτει ότι:

  1. Αυτό το οποίο προτάθηκε ήταν bail in δηλαδή κούρεμα και όχι επιβολή τέλους όπως ισχυρίζεται ο Νίκος Αναστασιάδης.
  2. Ο λόγος που δεν κατάφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να πείσει την κοινή γνώμη για το το κούρεμα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ οφείλεται στο ότι υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που προστατεύει ρητώς τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων.

Θυμίζουμε πως στο υπόμνημα που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Μαρτίου 2013 αναφέρεται πως σε επικοινωνία που είχε η Επιτροπή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του πρότεινε να αποφύγει το κούρεμα κάτω των 100 χιλιάδων και τον καλούσε να συζητήσει μαζί τους ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο να εξασφαλίζει το συγκεκριμένο ποσό. Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα, οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν να συζητήσουν ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο.

Είναι προφανές πως στην ουσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμενε στο κούρεμα για τους δικούς του λόγους.

 

Λευκωσία, 13 Ιανουαρίου 2018

You may also like