ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εάν η άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης αποτελεί την μεγαλύτερη επαναστατική πράξη των λαών τότε το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 υπήρξε για τους Κύπριους η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη επαναστατική πράξη του σύγχρονου κυπριακού λαού

ενωτικό δημοψήφισμα

Εάν η άσκηση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης αποτελεί την μεγαλύτερη επαναστατική πράξη των λαών (Β.Ι. Λένιν), τότε το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 υπήρξε για τους Κύπριους η υπέρτατη πράξη διεκδίκησης του αναφαίρετου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και η αφετηρία για τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη επαναστατική πράξη του σύγχρονου κυπριακού λαού.

Τιμάμε την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος όπως τιμάμε κάθε ιστορική στιγμή του τόπου μας που συνδέεται με τους αγώνες για διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για αυτοδιάθεση και ελευθερία. Αυτό εξάλλου επιβάλλει η δημοκρατία και ο σεβασμός έναντι στην εθνική αξιοπρέπεια και την ιστορική αυτογνωσία.

Θυμίζουμε πως με το «νόμο Ακιντζί» οι ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ προσπάθησαν να φιμώσουν την αναφορά στην ιστορική μνήμη και επέτρεψαν στην Τουρκία να έχει ρόλο και λόγο στα εσωτερικά θέματα της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αγνόησαν επιδεικτικά πως από το 1965 υπήρξε εντολή από την Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση προς την Βουλή, να ασκεί τα εκπαιδευτικά ζητήματα της ελληνικής κοινότητας κατά τρόπο ρητό με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης που αποτελεί στην ουσία συνταγματική ρύθμιση.

Ως ΕΔΕΚ δηλώνουμε πως θα αντιταχθούμε σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της ταυτότητά μας, διαγραφής της ιστορία μας και αναίρεσης πάγιων καθιερωμένων και δημοκρατικών αρχών όπως επιθυμεί η Τουρκία και όσοι διευκολύνουν την επιβολή των στόχων της. Δηλώνουμε πίστη στον αγώνα μας για δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

 

Λευκωσία, 15 Ιανουαρίου 2018

You may also like