ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ Κ. Σ. ΕΔΕΚ – με θέμα: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΑΝΕΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ – ΜΕΔ – ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Δείτε τις δηλώσεις εδώ:

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Οικονομία – Ανεργία – Συντάξεις – Κατώτατος Μισθός – ΜΕΔ – Εκποιήσεις. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βουλευτής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους. Συμμετείχαν οι Ανδρέας Ψαράς (Γραμματέας Θεματικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ. Σ. ΕΔΕΚ), Ηλίας Δημητρίου (Πρόεδρος ΠΣΣΕ και ΣΣ Βουλής Γερόντων), Αντρέας Χαραλάμπους (Οικονομικός Διευθυντής, Υπουργείο Οικονομικών) Αλέξανδρος Αλεξάνδρου (Διευθυντής Τμήματος Εργασίας, Υπουργείο Εργασίας), Φάνος Κουρουφέξης (Σύμβουλος Υπουργού Εργασία), Κώστας Χριστοφίδης (Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής    ΟΕΒ), Λεωνίδας Πασχαλίδης (Πρόεδρος ΚΕΒΕ) Χρήστος Καρύδης  (Υπεύθυνος Οικονομικών Μελετών, ΣΕΚ), Χρήστος Τομπάζος (Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας, ΠΕΟ) Ιωσήφ Αναστασίου (Πρόεδρος ΔΕΟΚ), Χαράλαμπος Ιακώβου Εκπρόσωπος Οργανισμού Ανάπτυξης Γης),  Γιώργος Κτίστης (Κίνημα Κατά των Εκποιήσεων), Διομήδους Διομήδης (Διευθυντής Workin Human Power), Σόλων Κασίνης (Γενικός Γραμματέας ΠΟΠΟ)

 

Μετά το τέλος της συζήτησης ακολούθησαν δηλώσεις από τον Βουλευτή του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους, τον Ιωσήφ Αναστασίου Πρόεδρο της ΔΕΟΚ, τον Λεωνίδα Πασχαλίδη Ανώτερο Διευθυντή του ΚΕΒΕ και τον Σόλωνα Κασίνη Γενικό Γραμματέα της ΠΟΠΟ.

 

Ο Ηλίας Μυριάνθους, Βουλευτής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ, δήλωσε:

«Στο πλαίσιο κοινωνικής συνοχής που διοργανώνει το Κ.Σ.ΕΔΕΚ, σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που αφορούν την οικονομία, την ανεργία, τις συντάξεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες, τους εκπροσώπους των συντεχνιών, τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων, τους εκπροσώπους των διάφορων κοινωνικών ομάδων για τις θέσεις και τις απόψεις που έχουν καταθέσει. Ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικές, μας δίνουν ουσιαστικά αρκετά εφόδια για να μπορέσουμε να καταθέσουμε θέσεις και απόψεις, προτάσεις νόμου στη Βουλή για διάφορα ζητήματα που αφορούν τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία. Σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία μας είναι η ανεργία, οι χαμηλές συντάξεις, η οικονομία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για όλα αυτά, θέσεις και απόψεις υπάρχουν, θεωρούμε ότι μέσα από ένα κοινωνικό διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα επιλύουν αυτά τα κοινωνικά προβλήματα και δεν δημιουργούν οποιεσδήποτε κοινωνικές ανακατατάξεις.»

 

Ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος ΔΕΟΚ, δήλωσε:

«Μας κάλεσε η ΕΔΕΚ, να συζητήσουμε ευρύτερα το θέμα της οικονομίας, κατά κύριο λόγο προτάσσοντας το θέμα της κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης και ασφαλώς θίξαμε ζητήματα καίρια όπως είναι η ανεργία, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η επάρκεια και η βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών παροχών, η κοινωνική πολιτική του κράτους. Έγινε μια σφαιρική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και οι εργοδοτικές και οι συντεχνιακές οργανώσεις αλλά και οι κυβερνητικοί εταίροι και πιστεύουμε ότι έχουμε συμβάλει εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση και θα αναμένουμε το πόρισμα από την πλευρά της ΕΔΕΚ, το οποίο θα αξιοποιήσουμε με κάθε τρόπο. Ασφαλώς η κάθε πρόταση συνεισφέρει ώστε να στηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο την οικονομία και κατά κύριο λόγο να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη, μία υγιή ανάπτυξη την οποία έχουν ανάγκη και οι εργαζόμενοι αλλά και η κοινωνία ευρύτερα. Πρέπει να πω ότι το ειδικό ενδιαφέρον των συνδικαλιστικών οργανώσεων αφορά κατά κύριο λόγο την θεσμοθέτηση του γενικού κατώτατου μισθού και την νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων. Είναι δύο θέματα θεσμικής παρέμβασης τα οποία θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της υγειούς απασχόλησης αλλά και κατά κύριο λόγο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας με πιο αποτελεσματικό τρόπο.»

 

Ο Λεωνίδας Πασχαλίδης, Ανώτερος Διευθυντής ΚΕΒΕ δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα προσκληθεί από την ΕΔΕΚ για έναν κοινωνικό διάλογο γιατί θα έλεγα ότι είμαστε όλοι κοινωνικοί εταίροι παρόντες σήμερα. Συζητήσαμε τόσο θέματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων όπως βεβαίως την ανεργία, τον κατώτατο μισθό, συντάξεις αλλά και ευρύτερα θέματα που άπτονται περισσότερο της οικονομίας με κατεξοχήν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της εκποιήσεις. Κάθε εκπρόσωπος εξέφρασε βεβαίως τις απόψεις της οργάνωσής του αλλά νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε κάποια κοινά συμπεράσματα, τα οποία βεβαίως η ΕΔΕΚ καλείται να αξιοποιήσει όσο καλύτερα μπορεί και όσο καλύτερα νομίζει, γιατί ποια είναι αυτά τα κοινά, ότι σίγουρα θέλουμε οικονομική ανάπτυξη εάν θέλουμε να πάμε παραπέρα και το δεύτερο ότι όλα αυτά τα θέματα ρυθμίζονται μέσω του κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορεί να επιβάλλει ο οποιοσδήποτε στον οποιονδήποτε οτιδήποτε αλλά μέσω του κοινωνικού διαλόγου εξευρίσκονται στο τέλος της ημέρας οι λύσεις και είναι ένας θεσμός που ήδη υπάρχει στην Κύπρο και πρέπει να συνεχιστεί για να αξιοποιηθεί και στο μέλλον.»

 

Ο Σόλων Κασίνης, Γενικός Γραμματέας ΠΟΠΟ δήλωσε:

«Στα πλαίσια της ημερίδας σχετικά με την οικονομία εμείς σαν ΠΟΠΟ δείξαμε την προθυμία για να συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση. Θέσαμε το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και άπτεται άμεσα της οικονομίας, διότι χωρίς ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να πάει μπροστά η οικονομία και να υπάρχει ανάπτυξη. Γιαυτό εκθέσαμε όλους τους παράγοντες και πόσο πολυδιάστατο είναι το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία, γενικότερα από τα κόμματα, από τους κοινωνικούς εταίρους, για να μπορέσει να προχωρήσει το δημογραφικό και να ανατραπεί και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με την στήριξη ιδιαίτερα των πολυμελών οικογενειών και των τριτέκνων.»

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 2018

You may also like