ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΔΕΚ, ΚΩΣΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΡΗΤΡΕΣ

Κωστής Ευσταθίου

Σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες, ο κ. Ευσταθίου δήλωσε:

«Έγινε σήμερα συζήτηση του θέματος που  ενέγραψα για επέκταση της προστασίας του καταναλωτή και στις περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής δεν είναι φυσικό πρόσωπο αλλά και  μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Έχουν συζητηθεί τα ζητήματα. Κατανοούμε και την αντίδραση των τραπεζών  γιατί ακριβώς η πρόταση νόμου στοχεύει πρώτιστα να προστατεύσει τον καταναλωτή κυρίως  απέναντι στις τραπεζικές αυθαιρεσίες και στην επιβολή όρων ή αυξομειώσεων επιτοκίων κατά το δοκούν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραβατικότητα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί, θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος. Θα πρέπει σε αυτό τον τόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα τραπεζικά ιδρύματα, να περιορίσουν  την δραστηριότητα τους εκεί όπου δεν θίγουν δικαιώματα των  πολιτών, είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι  φυσικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή οι οποίες λόγω δανειοδότησης  αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εκποίησης του υποστατικού τους, απάντησε:

«Βεβαίως. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια εταιρεία, μια μικρομεσαία επιχείρηση ξεκίνησε με ένα επιτόκιο της τάξης του 5%. Η τράπεζα από μόνη της αύξησε το επιτόκιο με βάση τη ρήτρα την οποία περιγράφει και αντιλαμβάνεστε πως τέτοια δάνεια μοιραία γίνονται μη εξυπηρετούμενα. Εκεί όπου υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση εκεί αντιμετωπίζονται  άμεσα προβλήματα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκποίησης των περιουσιών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι τράπεζες, απάντησε:

«Το επιχείρημα το οποίο μας έφεραν  οι τράπεζες είναι ότι θα δυσκολευτούν και θα είναι άδικο για αυτές  να μπουν σε μια δυσμενέστερη θέση έναντι των πελατών τους και εν πάση περιπτώσει έχουν θέσει  κάποια τεχνικά κυρίως προβλήματα εφαρμογής του νόμου τα οποία θα ξεπεράσουμε  και θα επανέλθουμε με νέες προτάσεις γιατί αυτή η νομοθεσία θα πρέπει να περάσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν οι τράπεζες παραδέχθηκαν ότι τόσα χρόνια έβαζαν τα επιτόκια που ήθελαν αλλά δεν μπορούν να το αλλάξουν λόγω τεχνικών προβλημάτων, απάντησε:

«Δεν παραδέχθηκαν. Προτίμησαν να μην κάνουν σχόλιο σε αυτό αλλά ισχυρίστηκαν ότι  υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας όπως τι σημαίνει καταναλωτής, εάν στην έννοια του καταναλωτή υπάρχει το φυσικό πρόσωπο, το νομικό πρόσωπο. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα που ξεπερνιούνται. Η ουσία είναι να υπάρχει η θέληση και βούληση να περάσει η νομοθεσία. Με μεγάλη μας χαρά έχουμε διαπιστώσει ότι οι συνάδερφοι βουλευτές αντιμετωπίζουν πολύ θετικά  την πρόταση και  μάλιστα δύο εξ αυτών, ο κ. Περδίκης και η κ. Θεολόγου,  έχουν συνυπογράψει  την πρόταση νόμου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν μπορεί να αναφέρει σχετικά παραδείγματα, απάντησε:

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου υπογράφει κάποιος προκειμένου να δανειοδοτηθεί τα έγγραφα  που του δίνει η τράπεζα και τα οποία έχουν πάρα πολλά  μικρά γράμματα προς το  κάτω μέρος. Εκεί τους δίνει το δικαίωμα να αυξομειώνουν τα επιτόκια ή να τερματίζουν, χωρίς να  δίνουν αιτιολογία, το δάνειο. Ξαφνικά ενώ κάποιος εξυπηρετεί το δάνειο του πληρώνοντας τις δόσεις του,  παίρνει μια επιστολή που τον ενημερώνει πως διακόπτεται το δάνειο και πως πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό σε  2 μήνες. Αυτό συνήθως γίνεται στις συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης, δηλαδή στο παρατράβηγμα».

 

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2018

You may also like