ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2019

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019 ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Ενόψει της έναρξης της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 στη Βουλή, από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε να κάνουμε δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη παρατήρηση είναι οι 48 καινούργιες προτάσεις που έρχονται από την πλευρά της Κυβέρνησης με στόχο την τροποποίηση ακριβώς του τακτικού προϋπολογισμού. Θεωρούμε ότι είναι ένας ατυχές γεγονός δεδομένου ότι είναι πολύ σημαντικές αυτές οι τροπολογίες και δεν μπορούν να έρχονται την παραμονή έναρξης της συζήτησης. Στην ουσία δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να μπορέσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να μελετήσουν σε βάθος το τι κρύβεται ενδεχομένως πίσω από την κάθε τροπολογία που κατατίθεται αυτή τη στιγμή. Θα έπρεπε από την πλευρά της Κυβέρνησης αυτές οι τροπολογίες να κατατεθούν έγκαιρα για να μπορέσει να γίνει ουσιαστική συζήτηση, για να μπορέσει να υπάρξει επαρκής τοποθέτηση από πλευράς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το δεύτερο αφορά το σχέδιο Εστία. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, όπως ήδη θα πρέπει να γνωρίζετε θα ζητήσουμε να σταυρωθεί το συγκεκριμένο κονδύλι δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε πειστεί από τις πρόνοιες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ότι πραγματικά θα προσφέρει εξυπηρέτηση στους δανειολήπτες και κυρίως σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένες πρόνοιες περιλαμβάνονται στο πλαίσιο μιας διευρυμένης μελέτης που εκπονήθηκε από συγκεκριμένο οίκο προς όφελος κυρίως του τραπεζικού συστήματος, ως εκ τούτου πολύ φοβόμαστε ότι υπάρχουν τεράστιες παγίδες μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί και ως εκ τούτου θα πρέπει από την πλευρά μας ως βουλευτές να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λειτουργία του θα πρέπει να γίνει προς την ορθή κατεύθυνση, να εξυπηρετήσει τους πολίτες και όχι να εξυπηρετήσει στο διηνεκές ενδεχομένως το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γι’ αυτό και η έκκληση μας είναι και προς τα υπόλοιπα κόμματα να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, να σταυρωθεί στο συγκεκριμένο κονδύλι, για να μπορέσουμε να έχουμε όσο το δυνατόν ευχέρεια χρόνου για μεγαλύτερη μελέτη  και κυρίως για να μπορέσουμε, όπως έχω πει και προηγουμένως οι οποιεσδήποτε δράσεις μας να κατευθύνονται προς την πλευρά της εξυπηρέτησης των καλώς νοούμενων συμφερόντων, των δανειοληπτών και κυρίως αυτών των δανειοληπτών που έχουν πραγματική ανάγκη να στηριχθούν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι  ο κ. Ανδρέας Χαραλάμπους σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο υποστήριξε πως χωρίς το κονδύλι δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί το σχέδιο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Ναι αλλά την ίδια στιγμή βλέπετε ότι υπάρχουν και έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένες πρόνοιες οι οποίες είναι άκρως επικίνδυνες. Με ποια έννοια, εάν δηλαδή, αυτή τη στιγμή, κάποιος από τους δανειολήπτες στην πορεία του χρόνου τα εισοδήματα του βελτιωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και θα συνεχίσει να έχει αυτή την εύνοια από πλευράς του κράτους όσον αφορά την αποπληρωμή, πόσο δίκαιο είναι σε σχέση με τους πολίτες, οι οποίοι στην ουσία έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και αυτό δεν είναι το μόνο. Εάν το μελετήσετε θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες πρόνοιες οι οποίες μέσα από την εποικοδομητική ασάφεια την οποία παρουσιάζουν υπάρχει το ενδεχόμενο στη συνέχεια να στηρίξουν είτε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη αυτής της βοήθειας, σε βάρος πολιτών που έχουν την ανάγκη, αλλά πολύ περισσότερο ενδεχομένως να στηρίξουν σε βάθος χρόνου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τα ζητήματα που θα έχουν σχέση με την ανακεφαλαιοποίησή τους, τη διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων που θα πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Δεκεμβρίου 2018

You may also like