ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΑΜΕΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ

Τέθηκε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, το πιο κάτω ερώτημα από δημοσιογράφο:

«Κύριε Πρόεδρε προχωράμε στην ίδρυση του Ταμείου για τους υδρογονάνθρακες. Απέναντι οι Τουρκοκύπριοι προβάλλουν διάφορα προσχήματα και θέλουν και αυτοί κομμάτι αυτού του Ταμείου. Επηρεάζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων»;

Ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Κατά την άποψή μας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η προώθηση ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου να επηρεαστεί από τις προκλητικές συμπεριφορές, τόσο της Τουρκίας όσο και των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος. Αφενός μεν υπάρχουν ισχυρά ψηφίσματα του ΟΗΕ και μάλιστα της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης όπου δίνουν το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων να προχωρήσει και να ασκήσει όλα αυτά τα δικαιώματα κατά τρόπο σαφή, όπως προκύπτει και με το θέμα των υδρογονανθράκων.

Την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατόν αυτοί που αγωνίζονται υπέρ της κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται υπέρ της αναγνώρισης ενός αποσχιστικού κατοχικού μορφώματος, να εκβιάζουν και να απειλούν για να πετύχουν τους στόχους τους.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμούμε ότι με ψυχραιμία, με σύνεση, με σωστούς σχεδιασμούς θα πρέπει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να δώσει το στίγμα ότι είναι παρούσα και όχι εκλιπούσα όπως θα την ήθελε το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία.

Οι στόχοι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι σαφείς. Είναι στόχοι που μπορούν να υλοποιηθούν είτε και πριν από τη λύση του Κυπριακού είτε και μετά τη λύση, χωρίς να δημιουργούνται οποιαδήποτε προβλήματα.

Γι’ αυτό και μια συζήτηση η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και δύο χρόνια θα πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί με τρόπο συντεταγμένο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του κοινοβουλίου. Εκκρεμούν ουσιαστικά κάποιες τοπολογίες οι οποίες έχουν κατατεθεί από συναδέρφους και από εκεί και πέρα παραμένει η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με κύριο στόχο την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας».

 

Λευκωσία, 5 Μαρτίου 2018

You may also like