ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

«Βολιδοσκόπησα τις προθέσεις, εάν και κατά πόσον, ένα αίτημα από πλευράς Κ.Δ. για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό την ενημέρωση όλων των Μελών για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είχε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Δήλωση Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου:

«Η σημερινή συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσικής ομοσπονδίας είναι στο πλαίσιο των κατά καιρούς συναντήσεων που έχουμε για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Και όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι δύο ήταν τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση:

  • Το ένα αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και
  • το δεύτερο είναι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρέσβης μας ενημέρωσε για τις πληροφορίες που έχουν και αυτοί για την επιχείρηση στο Αφρίν.

Από τη δική μου πλευρά προέβηκα σε μια ενημέρωση για τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ, για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη συγκεκριμένη κρίση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την ίδια στιγμή βολιδοσκόπησα τις προθέσεις, εάν και κατά πόσον, ένα αίτημα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για σύγκληση Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας με σκοπό την ενημέρωση όλων των Μελών για αυτή την κατάσταση θα είχε μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος πρέσβης με διαβεβαίωσε  ότι αυτό το αίτημα θα το μεταφέρει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Θα βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις, που από ότι αντιλαμβάνεται εκ πρώτης όψεως θα είναι θετικές, και θα μας πληροφορήσει για να μας ενημερώσει. Και αυτό θεωρούμε είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως μέσα στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με άλλους πρέσβεις χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο, κυρίως με αυτούς που εκπροσωπούν τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι μόνο. Και την ίδια στιγμή, να επαναλάβω ότι σχετικές επιστολές και ενημερώσεις έχουν γίνει προς όλα τα Σοσιαλιστικά Κόμματα που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος . Ήδη κάποια από αυτά έχουν ανταποκριθεί και έχουν απαντήσει στις εκκλήσεις μας. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα δούμε πώς σιγά σιγά θα μεθοδεύσουμε για να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που ευχόμαστε και ελπίζουμε πως θα συνεχίσουν να στρέφονται προς την ορθή κατεύθυνση».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΥΠΕ: Υπήρχε κάποιο σχόλιο από την πλευρά του πρέσβη της Ρωσίας σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ: Το σχόλιο που υπήρξε είναι ότι  από την πλευρά της Ρωσίας παραμένει σταθερή θέση ότι στο πλαίσιο της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει οι ενεργειακοί σχεδιασμοί να συνεχίσουν όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση θα τους καθορίσει και θα τους αποφασίσει από την στιγμή που κινούνται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

 

You may also like

ΡΕΝΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ