ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Κατέθεσα τις απόψεις και τις εισηγήσεις μας σε μια προσπάθεια είτε να εμπλουτίσουμε τις θέσεις του ΠτΔ είτε να τις αξιοποιήσει στην επιχειρηματολογία του στην προώθηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα μου να τύχω μίας ενημέρωσης για τα όσα συμβαίνουν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι είχα μια καλή ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου. Μου εξήγησε ακριβώς την κατάσταση που επικρατεί, τις ενέργειες τις οποίες λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και στις οποίες ενδέχεται να προβεί. Από την πλευρά μου, του κατέθεσα τις απόψεις και τις εισηγήσεις μας σε μια προσπάθεια είτε να εμπλουτίσουμε τις δικές του θέσεις και προβληματισμούς είτε ορισμένες από τις θέσεις μας να τις αξιοποιήσει στην επιχειρηματολογία που ενδεχομένως θα προβάλει στην προσπάθεια προώθησης διαδικασιών και ενεργειών που να διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να περιορίζουν, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, την Τουρκία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο είναι καθησυχασμένος μετά από τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Πιο καθησυχαστικός δεν μπορώ να είμαι. Αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο να περιορίσεις την προκλητική συμπεριφορά μιας χώρας όπως της Τουρκίας η οποία μέσα από τη συμπεριφορά της αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση δικών της πολλαπλών συμφερόντων όπως το επεκτατικό και το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν το αντιλαμβάνεται. Όμως την ίδια στιγμή αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις σωστές και εποικοδομητικές μας προτάσεις στο να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο ο κ. Σιζόπουλος θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαβάζει σωστά την κρίση όπως έχει δημιουργηθεί και εάν η κυβέρνηση έχει κάνει σενάρια κινήσεων ανάλογα και με το που θα φτάσει η Τουρκική προκλητικότητα, απάντησε:

«Για αυτά είναι καλύτερα να σας ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι δικοί του συνεργάτες. Εγώ μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την ενημέρωση που είχα. Θεωρώ πως τα όσα έχω ακούσει κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση όμως την ίδια στιγμή δεν παραβλέπω και τα τεράστια προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Όχι μόνο όσον αφορά την Τουρκία αλλά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των τρίτων που κάποια στιγμή θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία και πώς θα το χειριστούν. Γιατί η εξέλιξη των πραγμάτων δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Κυπριακή και την Ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία να χειριστούν αυτά τα ζητήματα αλλά και το πώς οι τρίτοι θα συμβάλουν και θα συνεισφέρουν σε αυτή τη διαδικασία κατά τρόπο εποικοδομητικό και κυρίως κατά τρόπο που να είναι σύμφωνος με το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η ΕΔΕΚ έχει ενημερώσει τα Σοσιαλιστικά Κόμματα και ομάδες εντός της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην Κύπρο, απάντησε:

«Γι’ αυτό προηγουμένως ήθελα και τη συγκεκριμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να βρισκόμαστε συντονισμένοι και να κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος χωρίς ο ένας να αναιρεί τον άλλο. Απόψε συνεδριάζει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ και θα αποφασίσει πώς θα συνεισφέρει στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Λευκωσία,  15 Φεβρουαρίου 2018

You may also like

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΓΕΣΥ