ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ HERMES ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΥΜΠΟΥ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

“Η συζήτηση για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία HERMES στην Επιτροπή Ελέγχου σήμερα, αποκάλυψε πραγματικά συγκλονιστικά στοιχεία.

Το πρώτο θέμα που τίθεται και είναι πολιτικής διάστασης είναι γιατί θα πρέπει να υπάρχει από πλευράς του κράτους αποζημίωση προς μία ιδιωτική εταιρεία η οποία ανέλαβε την αξιοποίηση και την λειτουργία των αεροδρομίων, επειδή λειτουργεί ένα παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα το οποίο χρησιμοποιείται από Ελληνοκύπριους και από ξένους τουρίστες.

Το δεύτερο θέμα που προκύπτει είναι αυτή η κρατική ενίσχυση που δίνεται στην εταιρεία στην ουσία δεν έτυχε καμίας συζήτησης με τον Έφορο Κρατικών ενισχύσεων με ότι αυτό προκύπτει.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι ο υπολογισμός του ποσού το οποίο καταβάλλει η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη εταιρεία γίνεται κατά τρόπο αυθαίρετο και όχι στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων για να μπορεί ακριβώς να αξιολογείται σωστά.

Δεν διαφωνούμε ότι εάν και εφόσον στο πλαίσιο συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρχει κάποια κρατική ενίσχυση προς τη συγκεκριμένη εταιρεία αυτή να δίνεται. Άλλο όμως είναι το ζήτημα αυτό και άλλο είναι η χρησιμοποίηση αυθαίρετων και, επιτρέψετέ μου να πω, επικίνδυνων στοιχείων για να γίνεται αυτή η χρηματοδότηση.

Και το χειρότερο είναι ότι ο φορολογούμενος πολίτης καλείται να καταβάλλει κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια από τη λειτουργία ενός παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη πατρίδα μας, αλλά το κράτος μέχρι στιγμής παρόλο που έχουν παρέλθει 15 χρόνια από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, δεν φρόντισε να λάβει κάποια μέτρα περιορισμού, ενδεχομένως, της χρήσης αυτού του αεροδρομίου από τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρώ πως είναι πολιτικά επιεικώς απαράδεκτο.

Εν πάση περιπτώσει θεωρώ πως μέσα από αυτή τη συζήτηση όλοι θα γίνουμε σοφότεροι και την ίδια στιγμή θα φροντίσουμε να γίνουν διορθώσεις γιατί τέτοιου είδους συμφωνίες και τέτοια προσέγγιση στη βάση αυτών των δεδομένων, θεωρώ ότι δεν περιποιούν τιμή σε ένα κράτος και πολύ περισσότερο σε ένα ευρωπαϊκό κράτος”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο κ. Σιζόπουλος συμφωνεί με την πρόταση που ακούστηκε από άλλο βουλευτή για τον περιορισμό της χρήσης του αεροδρομίου της Τύμπου από τους Ελληνοκύπριους, απάντησε:

“Εμείς έχουμε καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Εξωτερικών συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν ακριβώς και αυτά τα θέματα.

Όμως όπως πολλές φορές έχω πει και δημόσια, μέσα σε αυτές τις προτάσεις υπάρχουν κάποιες που μπορούν να δημοσιοποιηθούν, όπως:

  • Το θέμα της αυστηρής τήρησης του κανονισμού της πράσινης γραμμής.
  • Το θέμα της ανάκλησης των ταξιδιωτικών εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος.
  • Το θέμα της παρέμβασης στην Ε.Ε. για τερματισμό της χρηματοδότησης δήθεν έργων στα κατεχόμενα με αφορμή τη συγκάλυψη του εγκλήματος της μεταφοράς των οστών των 100 περίπου αγνοούμενων Ασσιώτών από τον αρχικό τόπο ταφής σε άλλο χώρο παρά το κατεχόμενο Δίκωμο. Και εδώ δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέν έπραξε όπως και ο επίτροπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. αρμόδιος για ανθρωπιστικά θέματα.

Υπάρχουν και άλλες προτάσεις οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Όμως εμείς έχουμε την εντύπωση πως για πολλά ζητήματα υπάρχει τρόπος το κράτος να λάβει μέτρα, προσεκτικά χωρίς τυμπανοκρουσίες, που να περιορίσουν τις παρανομίες, τις παρατυπίες, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και λυπάμαι να παρατηρήσω σε πολλές περιπτώσεις και την έμμεση αναγνώριση ενός κατοχικού καθεστώτος”.

 

Λευκωσία, 19 Απριλίου 2018

You may also like