ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, M. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η έκθεση της Κομισιόν όπως και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιβεβαιώνουν την αποτυχία της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί στο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης

Από την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία χαιρετίζουμε τη θετική ρητορική για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαιρετίζουμε επίσης τη θετική αναφορά της Κομισιόν για την περίπτωση των δύο Ελλαδιτών στρατιωτών όπου ξεκάθαρα εκφράζεται η βούληση για λήψη κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

Διερωτόμαστε, όμως, γιατί η Κομισιόν δεν τηρεί την ίδια στάση για επιβολή κυρώσεων στην μη εκπλήρωση και των κυπρογενών της υποχρεώσεων.

Η συγκεκριμένη έκθεση όπως και η έκθεση του Γενικού Γραμματέα επιβεβαιώνουν την αποτυχία της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί στο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης.

Ως εκ τούτου η επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά είναι πρόταση προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και οδηγεί ενδεχομένως στην επανάληψη του αδιεξόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό και επιμένουμε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και μετακίνησης του πεδίου συζήτησης από τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης στην πρόταξη της διεθνούς πτυχής του κυπριακού, αξιοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ:

  • τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση και,
  • την απαίτηση για πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

 

You may also like