ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Κύπρος - Ευρωπαική Ένωση

Επιβάλλεται άμεση τοποθέτηση προς την Ε.Ε. που να διευκρινίζει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας –Ε.Ε.

Η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί.

Δεν προβλέπουμε ότι η Τουρκική προκλητικότητα θα εγκαταλειφθεί.

Πολύ περισσότερο σήμερα που επιβεβαιώνεται ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν αποτυγχάνει.

Άρα η τουρκική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να μετατοπίσει την κοινή γνώμη προς μια άλλη κατεύθυνση έχοντας συγκεκριμένους στόχους:

  • Κατά πρώτον, να ανταλλάξει τον τερματισμό της στρατιωτικής της επιχείρησης στη Συρία, έχοντας το βάρος της αποτυχίας, με άλλα οφέλη που ενδεχομένως αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ΑΟΖ της και το Αιγαίο.
  • Ταυτόχρονα να ματαιώσει το ερευνητικό πρόγραμμα για το φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκοντας, ενδεχομένως, να μας σύρει σε ένα διάλογο για τη λύση του κυπριακού με συνθήκες υποταγής. Μια τέτοια εκτροπή ενδεχομένως θα μας οδηγήσει σε μια διαδικασία που ουσιαστικά θα αναστέλλει το ερευνητικό πρόγραμμα, η ακόμα χειρότερα θα ανοίξει τον δρόμο στην επιβολή λύσης τουρκικών προδιαγραφών που να της επιτρέπει πια να παρεμβαίνει στη λειτουργιά του κυπριακού κράτους και να συνδιαχειρίζεται το φυσικό αέριο.
    Γι’ αυτό από την πλευρά τη δική μας θα πρέπει άμεσα να εντείνουμε τις προσπάθειες και να προχωρήσουμε σε ενέργειες τόσο σε διπλωματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο που να περιλαμβάνουν:

1. Άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών.

2. Άμεση τοποθέτηση, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που να διευκρινίζει με σαφή τρόπο ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισης των σχέσεων Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ούτε και στην παραχώρηση οποιασδήποτε πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης (π.χ. τα 3δις ευρώ για το μεταναστευτικό) εάν προηγουμένως η Τουρκία δεν αποσύρει τα πολεμικά της σκάφη από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κυρίως, εάν δεν προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην υλοποίηση των κυπρογενών υποχρεώσεων που ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Τέλος, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει, σε καμία περίπτωση, σε διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη των συνομιλιών, κάτω από το βάρος της εκβιαστικής και πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.

 

 

Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2018

You may also like