ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ 25/2/18 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – 5η ΣΥΝΟΔΟΣ

Το τέλος μιας αναμέτρησης συνδέεται αναπόφευκτα με τον αναστοχασμό, την ανάλυση, την αυτοκριτική και γενικά την αναφορά σε ότι προηγήθηκε. Ταυτόχρονα όμως συνδέεται και με τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς για όσων θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο στοχοθεσίας και υλοποίησης για το μέλλον.

Η αναφορά, η κριτική και ανάλυση δεδομένων, είναι πράξεις βαθιά πολιτικές, που καταδεικνύουν το επίπεδο πολιτικής ωριμότητας και διαμορφώνουν τους όρους διαχείρισης του αύριο γεγονός ότι η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, αρχικά, και της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, τελικά, για στήριξη της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου, σηματοδότησε το εκλογικό πολιτικό σκηνικό στην ολότητα του, καθιέρωσε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματος μας στην όλη διαδικασία και την πορεία των εκλογών. Αφού η ΕΔΕΚ τοποθετήθηκε, αναπόφευκτα δημιουργήθηκε το ρεύμα και ακολούθησαν και όλοι οι άλλοι – πλην του Γ. Λιλλήκα, με τις επιλογές που τον οδήγησαν στον γνωστό κατήφορο των ποσοστών του και την απαξίωση των ηγετικών του στελεχών. Με την δική μας πρωτοβουλία, καθορίστηκε η συνεργασία, αποτράπηκαν οι όποιες κινήσεις διεκδίκησης από άλλους και οδηγήθηκαν ακόμα και οι μονίμως ολιγωρούντες στο ίδιο καράβι, δημιουργώντας ένα καινούργιο σκηνικό στα κομματικά δρώμενα του τόπου.

Αυτή η συνεργασία, που εμπλουτίστηκε στην πορεία από πλατφόρμες και ομάδες πολιτών, αποτέλεσε τη διαφορετική πρόταση και στάθηκε ισότιμα ενώπιον των δύο αιώνιωνικητών της εξουσίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι υποψήφιοι της παραδοσιακής κομματικής ελίτ των δύο διεκδικητών της Προεδρίας, υπερασπίστηκαν με πρωτόγνωρη ένταση και επιμονή τις θέσεις τους, επενδύοντας σε μεθόδους – επικοινωνιακές και άλλες – ο μεν ένας μεταλλασσόμενος σε φουστανελοφόρο και χρησιμοποιώντας ανερυθρίαστα ολόκληρη την κυβερνητική μηχανή και το Υπουργικό Σώμα, ο δε έτερος, τον ισχυρό οργανωτικό μηχανισμό.
Η κοινή συνισταμένη των υποψηφίων ΔΗΣΥ/ΑΚΕΛ ενάντια στην υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ως προς το επικοινωνιακό μέρος, κινήθηκε στη δημιουργία φόβου και ανασφάλειας ανάμεσα στους ψηφοφόρους, προβάλλοντας ως πρώτιστο το νεαρό της ηλικίας του ανθυποψηφίου τους, την απειρία του, το ανέφικτο των προτάσεων του και τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από μία νστρατηγικήο Κυπριακό.

Σε ένα μεγάλο βαθμό κατάφεραν, με συντονισμένη προσπάθεια, να αγγίξουν τον βαθύ πυρήνα της ανασφάλειας του ψηφοφόρου, που είθισται να ψηφίζει μεγάλους ηλικιακά, γνωστές, αναμασημένες και εύκολα κατανοητές θέσεις και οικείες ονοματολογικές αναφορές – όπως π.χ. επανένωση της πατρίδας μας, επιστροφή στα εδάφη μας, ΔΔΟ, διχοτόμηση κτλ-

Η υποψηφιότητα Μαλά, ήταν απλώς το όχημα μέσα από το οποίο η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ, , ήθελε να δώσει ώθηση στα ποσοστά του κόμματος, χωρίς απαραίτητα να φαίνεται να την ενδιαφέρει η κατάκτηση του Προεδρικού Θώκου, και με αυτό τον τρόπο να ισχυροποιήσει τη παρουσία της. Ούτω και έγινε. Με τις γνωστές μετακινήσεις ψήφων, τη πρώτη Κυριακή- για να αποκλειστεί η πιθανότητα να περάσει στη δεύτερη Κυριακή ο ΝΠ- και την επαναφορά τους όταν πια ο στόχος επετεύχθη.

Για του λόγου το αληθές, μπορεί κάποιος να μελετήσει τους αριθμούς. Την δε επομένη της πρώτης Κυριακής των εκλογών, παρακολουθήσαμε από τις πρωινές εκπομπές, τον Άντρο Κυπριανού να σπεύδει να αποκλείει κάθε πιθανότητα μετακίνησης θέσεων, δεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο τον κ. Μαλά και αποκλείοντας κάθε πιθανότητα συνεργασίας με όλους όσοι έμειναν έξω και κυρίως με την ΕΔΕΚ που θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο, τη δεύτερη Κυριακή.

Το Πολιτικό Γραφείο, τη νύχτα της 29ης Φεβρουαρίου, εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο και την ηγεσία του κόμματος, να αποδεχθεί όποια πρόσκληση για συζήτηση από τους δύο υποψηφίους και να επιδιώξει την εξεύρεση κοινής απόφασης με τα συνεργαζόμενα κόμματα.

Ούτω και έγινε. Τα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι γνωστά σε όλους. Για τη στάση του κ. Αναστασιάδη περιττεύει κάθε σχόλιο, μια και ήταν αναμενόμενη. Εκείνο όμως, στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι η προσπάθεια που καταβλήθηκε από τη δική μας μεριά, στη παρουσία όλης της ηγεσίας, ώστε να βρεθεί <κοινός τόπος>, σε παραμέτρους λύσης του Κυπριακού, ώστε να επιτευχθεί συνεργασία για στήριξη της υποψηφιότητας Μαλά. Βρεθήκαμε μπροστά σε τοίχο. Η ΕΔΕΚ, μέσα από την στάση του ΑΚΕΛ και του υποψηφίου Σταύρου Μαλά, κλήθηκε να αποδεχθεί τη πολιτική της αναίρεση και να προχωρήσει σε πολιτική υποταγή, αφήνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό απλά και μόνο για τη νομή της εξουσίας και το βόλεμα ημετέρων. Η απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής όμως έδωσε δυνατή απάντηση. Δεν είμαστε εμείς για βολέματα και δεν απεμπολούμε αρχές και αξίες για τις οποίες οι Εδεκίτες και οι Εδεκίτισσες αγωνίστηκαν και αγωνίζονται μέχρι σήμερα, έχοντας το μέτωπο ψηλά. Ούτε ό ένας , ούτε ο άλλος χαίρει της εμπιστοσύνης μας.

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες,

Χάσαμε τη μάχη για τις εκλογές. Δεν καταφέραμε να περάσουμε τον υποψήφιο μας, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, στον δεύτερο γύρο. Αλλά κερδίσαμε πολλά.

Η ΕΔΕΚ κατάφερε να σταθεί με αξιοπρέπεια , με ήθος και πάντα, με αγωνιστικότητα, ενώπιον της πρόκλησης των ΠροεδρικώνΕκλογών 2018.

Κερδίσαμε την εκτίμηση των εταίρων μας κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας, Σε όλα τα επίπεδα. Όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για την ΕΔΕΚ για τους Εδεκίτες και τις Εδεκίτισσες, που ρίχτηκαν με τα μούτρα στον αγώνα, που άφησαν τις δουλειές τους, τις οικογένειες τους και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

Ένα εκατομμύριο ευχαριστώ δεν φτάνουν, για τον κάθε ένα από εσάς συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Βγάλαμε το κόμμα μας ασπροπρόσωπο. Κι εσείς που βρίσκεστε στην αίθουσα και όλοι οι άλλοι συναγωνιστές μας που βγήκαν στους δρόμους από πόρτα σε πόρτα, έκατσαν στα τηλέφωνα και πίστεψαν στον στόχο.

Ένα εκατομμύριο ευχαριστώ, γιατί δουλέψατε και δουλέψαμε όλοι μαζί, με ανιδιοτέλεια, για τον υποψήφιο μας, που προέρχεται από άλλο κόμμα. Παραμερίσαμε τις κομματικές μας ατζέντες, τις κομματικές μας φιλοδοξίες και δώσαμε την μάχη για τη πατρίδα μας, για τα παιδιά μας και για την αξιοπρέπεια του λαού.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Χάριν σε όλους του Εδεκίτες και τις Εδεκίτισσες.

Στόχος μας είναι η πολυεπίπεδη και συνεχής αυτοβελτίωση. Έξω από εσωστρέφειες και έξω από προσωπικές ατζέντες, έξω από κακεντρέχειες και εγωισμούς.

Τα συνεργαζόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, Οικολόγοι και Αλληλεγγύη, όπως και η πλατφόρμα της πρώην ηγεσίας της Συμμαχίας, προσβλέπουν σε εμάς, αναγνωρίζουν το κύρος και την αξιοπιστία μας, την ιστορία και τους αγώνες του ιστορικού μας κόμματος και του μεγάλου μας ηγέτη του Βάσου Λυσσαρίδη. Συναγωνιστές, συναγωνίστριες, ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥΣ. Το νοιώσαμε όλοι όσοι ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτών των κομμάτων. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε, ότι , όσο κι αν αυτοκρινόμαστε για έλλειψη οργανωτικών δομών η δομών παραγωγής πολιτικής, συγκρινόμενοι με τους υπόλοιπους, είμαστε το πιο αποδοτικό μέρος της συνεργασίας, το πιο συνεπές, το πλέον πολυπρόσωπο και το πιο ενθουσιώδες. Δεν ευλογούμε τα γένια μας, ούτε υπονοούμε ότι δεν χρειαζόμαστε βελτίωση. Αλλά να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, μετά από συγκεκριμένες εμπειρικές διαπιστώσεις. Και εξηγούμαι.

Κληθήκαμε να παρουσιάσουμε εκπροσώπους ανά θεματολογία για να συνεργαστούν και παραδώσουν εισηγήσεις για τη δημιουργία και σύνθεση προγραμματικών θέσεων. Προηγήθηκαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις εμού, με την ορισθείσα από τον ΝΠ Επικεφαλής του Προγράμματος του Υποψηφίου, την Αναστασία Παπαδοπούλου. Ακολούθησαν συναντήσεις με εκπροσώπους και από τα άλλα συμμετέχοντα κόμματα και ομάδες, για καθορισμό της διαδικασίας. Συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας. Καθορίστηκε χρονοδιάγραμμα και το τελικό αποτέλεσμα αποστέλλετο στην Επικεφαλής ΑΠ, περνούσε από την έγκριση του Υποψηφίου και τελικά επεξεργάζετο επικοινωνιακά. Ακολούθως παραδίδετο στην κοινωνία, μέσα από την ιστοσελίδα του Υποψηφίου και Δημοσιογραφικές διασκέψεις και φυσικά μέσα από τον δημόσιο λόγο του Υποψηφίου.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Θεματικές μας και τους συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες που μας εκπροσώπησαν σε αυτή την διαδικασία, που έδωσαν τον χρόνο και τις γνώσεις τους, όπως και το σοσιαλιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η όλη προεκλογική.

Η συνεργασία σε Ηγετικό επίπεδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άψογη. Κάθε Παρασκευή πρωί, υπήρξε καθορισμένη συνάντηση Αρχηγών. Σε αυτή παρίσταντο οι Πρόεδροι και οι Αναπληρωτές όλων των συμμετεχόντων κομμάτων και ένας εκπρόσωπος από τις ομάδες και πλατφόρμες. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Επικεφαλής της Προεκλογικής, Οργανωτικού και Προγράμματος, Παντελίδης, Σολωμού και Α. Παπαδοπούλου, όπως και ο επικοινωνιολόγος Κ. Παναγόπουλος. Γινόταν ενημέρωση, συντονισμός και συζήτηση για τρέχοντα θέματα. Λειτουργήσαμε όλοι με αλληλοσεβασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κρατήσαμε ισορροπίες και παραμερίσαμε διαφορές.

Αυτή η εικόνα συνεργασίας πολλών κομμάτων και ομάδων, όπως και η συνομολόγηση κοινού προγράμματος και για το Εθνικό και για την Εσωτερική Διακυβέρνηση, αποτελεί πρωτοποριακό φαινόμενο στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου και ταυτόχρονα αποτελεί και απόδειξη ότι είναι εφικτή η συνεννόηση κάτω από ένα κοινό στόχο. όπως εφικτή διαγράφεται να είναι και η διεύρυνση της συνεργασίας μέσα στον χρόνο, αρχίζοντας από το Κοινοβουλευτικό Επίπεδο και διαμορφώνοντας μια νέα δυναμική για απάντηση στον διπολισμό.

Περάσαμε δύσκολες ώρες τη πρώτη Κυριακή των εκλογών και κυρίως όταν άρχισαν να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ηγεσία του κόμματος ήταν σε περιοδεία σε εκλογικά κέντρα, οι τοπικοί παράγοντες της ΕΔΕΚ, όλοι εσείς, ήσασταν , ο κάθε ένας σε ένα εκλογικό πόστο, ένας αριθμός συναγωνιστών ήταν στα Γραφεία του κόμματος και τηλεφωνούσαν συνεχώς. Οι Επικεφαλής, χρεώθηκαν ο κάθε ένας μια Επαρχία. Και έτσι δουλέψαμε ολόκληρη τη μέρα. Καταφέραμε, να συσπειρώσουμε το κόμμα μας και δώσαμε έντονη τη παρουσία της ΕΔΕΚ στα τεκταινόμενα. Για πιο ενδελεχή ενημέρωση για το οργανωτικό μέρος θα απευθυνθεί ο Γενικός Οργανωτικός. Με την ευκαιρία, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες όσοι εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου και όλους και όλες με τους οποίους είχα τη τιμή να συνεργαστούμε σε προσωπικό επίπεδο.

Αμέσως μετά τη πρώτη Κυριακή κληθήκαμε σε σύσκεψη των συνεργαζόμενων κομμάτων στα γραφεία του Επιτελείου στη Λευκωσία. Εκεί, αφού έγινε συζήτηση, καταλήξαμε στη κοινή διαπίστωση ότι ωρίμασε ο χρόνος για τη δημιουργία αρραγούς μετώπου συνεργασίας, με βάση τις πολιτικές συγκλήσεις των συμμετεχόντων κομμάτων και το κοινό πρόγραμμα. Σημειώνουμε ότι κάποιο εκπρόσωποι ομάδων πολιτών εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις , πράγμα που το είδαμε να δημοσιοποιείται την επομένη.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και ο κοινός στόχος για να ανοίξουμε δρόμο, μέσα από σταδιακά βήματα και με σωστή προετοιμασία, αρχίζοντας με κοινοβουλευτική συνεργασία, να επεκτείνουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία, με αλληλοσεβασμό. Αυτή η διεύρυνση συνεργασίας, μπορεί να επιτευχθεί στη πορεία του χρόνου, έχοντας σημείο αναφοράς τις κοινές αρχές και αξίες, και με σεβασμό στον πολίτη και τη κοινωνία. Αυτή η προσπάθεια κινείται μέσα στα πλαίσια της απαίτησης από τη βάση, όπως αυτή έχει ποικιλοτρόπως εκφραστεί σε προσωπικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο.

Το κεφάλαιο αυτό, παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα.

Κλείνοντας την ενότητα του απολογισμού θα ήθελα να καταθέσω πως το αποτέλεσμα κρίθηκε από πολλούς εξωγενείς παράγοντες αλλά και από δικά μας λάθη και παραλείψεις.

Αν θέλουμε να δούμε το κόμμα μας να ανοίγει το βήμα και να προχωρεί, εισηγούμαι:

Να προχωρήσουμε με επένδυση στη Νεολαία.

Να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω διαδικασίες και να εμπλουτίσουμε τον ιστό της παρακολούθησης της εφαρμογής και της λογοδοσίας.

Να ανοίξουμε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, με τη βάση μας. Να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και τις ευθύνες των Τοπικών Επιτροπών και των Επαρχιακών Επιτροπών.

Να εμπλέξουμε όλα τα μέλη των συλλογικών οργάνων στην λειτουργία του κόμματος.

Να επανεξετάσουμε τη λειτουργία των Θεματικών με στόχο την πιο αποδοτική συμμετοχή τους στη παραγωγή πολιτικών προτάσεων και τη συνεργασία τους με τους Βουλευτές.

Να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα. Να αναβαθμίσουμε το τεχνολογικό μας υπόβαθρο.

Να θεσμοθετήσουμε όργανα ανταπόκρισης στις ανάγκες των πολιτών και να τα στελεχώσουμε επαρκώς.

Να εγκύψουμε και να αναλάβουμε ως Ηγεσία να αναβαθμίσουμε το Ευρωπαϊκό Προφίλ του κόμματος, και τη Διεθνή μας εμπλοκή και δραστηριότητα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

You may also like

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΔΕΚ

νταισεμπλουμ