ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου” επιβεβαιώνει τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έχει κάνει ο ΠτΔ

ΕΙΝΤΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΚΚΙΝΤΖΙ

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” επιβεβαιώνει τις επικίνδυνες υποχωρήσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στο περιουσιακό, με τις προτάσεις που έχει καταθέσει αποδέχεται να παραχωρηθεί ο πρώτος λόγος στους χρήστες, ένας αριθμός από τους οποίους είναι οι παράνομοι σφετεριστές των κατεχόμενων περιουσιών. Ταυτόχρονα, αποστερεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες το αναφαίρετο δικαίωμα της απόκτησης περιουσίας, νομιμοποιεί τους έποικους και τους παραχωρεί τον πρώτο λόγο στις περιουσίες .

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την επιπολαιότητα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα του Κυπριακού προβλήματος, καθώς:

  • δεν απαίτησε να υπάρχουν επίσημα έγγραφα σε μια κρίσιμη διάσκεψη για το κυπριακό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδειχθεί η τουρκική κακοπιστία,
  • ενώ ο ίδιος χαρακτηρίζει απόρρητα ορισμένα έγγραφα τα κοινοποιεί σε «φίλους» τάχατες για να περιορίσει την κριτική που του ασκούν για καθαρά προεκλογικές σκοπιμότητες,
    την ίδια στιγμή τα συγκεκριμένα έγγραφα με εξαίρεση τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ αρνείται να τα παραχωρήσει στα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου,
  • ενώ βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση με την τουρκική πολιτική για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και τη δημιουργία νέων δεδομένων να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις παθητικά και αμήχανά αδυνατώντας να προβεί σε ενέργειες ανακοπής και αποτροπής αυτών των εξελίξεων.

Όλα αυτά τεκμηριώνουν δύο στοιχεία:

  1. Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε δεύτερο εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση αποτυχίας της τακτικής που ακολούθησε εξού και η αμηχανία του. Μια αμηχανία που την βάφτισε «περίοδο περισυλλογής».
  2. Ενδεχομένως σκόπιμα να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο γιατί οι απόψεις του όπως και στο παρελθόν διατυπωθήκαν είναι για μια λύση χαλαρής συνομοσπονδίας και όχι για μια δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Με αυτή την ευκαιρία ζητούμε για ακόμη μια φορά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μας δοθούν:

  • τα έγγραφα που δόθηκαν και στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και στους υπόλοιπους,
  • το έγγραφο των συγκλίσεων,
  • την τελευταία επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνγκερ, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (που δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν) απευθύνεται στον κ. Αναστασιάδη όχι ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ως εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Τέλος, σημειώνουμε πως ενώ επίκειται η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έπρεπε να βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για να ακούει τις απόψεις τους για να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις που θα καταθέσει, αγνοεί το Εθνικό Συμβούλιο.

Ως ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι τώρα είναι η ώρα ο Πρόεδρος να καταθέσει αίτημα για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών περί πλήρους αποχώρησης των στρατευμάτων και των εποίκων, την επιστροφή της Αμμοχώστου κατά προτεραιότητα και τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λευκωσία, 6 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like