ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύντομος Χαιρετισμός Αναπλ. Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου στο Presidency meeting, PES,

Μ. Βασιλειάδου στο Presidency meeting, PES,

Αγαπητοί Συναγωνιστές

Είναι με χαρά που συμμετέχουμε στη σημερινή συνάντηση.

Δεν θα μακρυγορήσω. Στόχος μας είναι να μοιραστούμε μαζί σας τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας για τα τεκταινόμενα στην πατρίδα μας και να σας μεταφέρουμε το πλαίσιο μέσα από το οποίο αποφασίσαμε ως το Σοσιαλιστικό κόμμα της Κύπρου να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Θα πάμε λίγο πίσω στον χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία είχε μία από τις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα:
· Το δημόσιο χρέος ήταν στο 48,5% του ΑΕΠ,
· Η ανεργία ήταν μικρότερη του 3% ,
· Ο πληθωρισμός ήταν μικρότερος του 2% και
· Υπήρχε πλεόνασμα 850 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη δεκαετία που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, λόγω των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων τόσο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας που προερχόταν από το Κουμμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου όσο και ο σημερινός που προέρχεται από το Φιλελεύθερο Συντηρητικό κόμμα, οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μία πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Σήμερα,
· το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 107% του ΑΕΠ,
· η ανεργία ξεπερνά το 12% χωρίς να υπολογιστεί ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ειδικά νέων επιστημόνων που έφυγαν εκτός Κύπρου, οι οποίοι ξεπερνούν τις 25 χιλιάδες, αριθμός πρωτόγνωρος για τα Κυπριακά δεδομένα,
· το 28% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας,
· η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας είναι τελευταία στους 28 της ΕΕ
· η Κύπρος είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό διαφθοράς κατά τη γνώμη των πολιτών, στο 82%
· ο τέως Πρόεδρος ανέστειλε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ενώ ο σημερινός παρά το ότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση είναι το μόνο μέτρο που μέχρις στιγμης δεν έχει εφαρμόσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Κύπρος χρειάζεται μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική με μεγαλύτερη ευαισθησία προς τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να προέλθει ούτε από τα κόμματα τόσο του σημερινού όσο και του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας επειδή ακριβώς έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κοινωνική και οικονομική κρίση.

Για αυτό ως ΕΔΕΚ επιλέξαμε να στηρίξουμε στην προεδρία της δημοκρατίας τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, με τον οποίο σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις. Έχουμε τη βεβαιότητα πως σε περίπτωση εκλογής του η συμβολή της ΕΔΕΚ σε αυτά τα θέματα όσον αφορά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ουσιαστική και εποικοδομητική.

Το πλέον όμως κρίσιμο θέμα για εμάς τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους είναι το Κυπριακό πρόβλημα, η εισβολή και η κατοχή της πατρίδας μας από το 1974 μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως θα γνωρίζετε, οι τελευταίες διαδικασίες απέτυχαν λόγω κυρίως της συμπεριφοράς της Τουρκίας και των προκλητικών απαιτήσεων που πρόβαλλε και τις οποίες η Τουρκοκυπριακή ηγεσία, για ευνόητους λόγους, υιοθετεί.

Εμείς, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, εκτιμούμε ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όπως θα πρέπει να είναι η Κύπρος, -ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, μέλος των Ηνωμένων Εθνών,- η λύση του κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική προέλευση, να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, να μην υπάρχουν εγγυήσεις τρίτων χωρών ούτε παραμονή ξένων στρατευμάτων αλλά και ούτε με οποιοδήποτε τρόπο να καθοδηγείται και να ελέγχεται η λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριους η να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των νόμιμων θεσμών του κράτους..

Εάν αφεθούμε ανεπηρέαστοι από εξωτερικές παρεμβάσεις μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού ένα κράτος δημοκρατικό και μαζί να συνεργαστούμε για να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον.

Είμαστε στο 2017 , τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κατοίκων, η νέα κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή, το νέο status του κράτους με την ένταξη μας στην ΕΕ αποτελούν στοιχεία πάνω στα οποία μπορεί να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα δώσει στην Κύπρο μια νέα δυναμική ανάπτυξης και ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού.
Στη βάση των πιο πάνω είναι που στηρίζουμε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου και εδώ είναι που θέλουμε την υποστήριξη και την συμπαράσταση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Σας ευχαριστώ
Μ. Βασιλειάδου

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Οκτωβρίου 2017

You may also like