ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προειλημμένες οι δεσμεύσεις Ν. Αναστασιάδη για κούρεμα έναντι των ομοϊδεατών του στην ΕΕ

Κούρεμα Χρέους

Παρά την προσπάθεια του Αν. Κυβερνητικού Εκπρόσωπου να δικαιολογήσει και να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2013, τα ίδια τα γεγονότα επιβεβαιώνουν πως:

Ο Ν. Αναστασιάδης, σε μία τόσο κρίσιμη συνάντηση που διακυβεύετο το μέλλον της κυπριακής οικονομίας στο Eurogroup, πήγε:

 • εντελώς απροετοίμαστος,
 • δεν είχε εναλλακτικές επιλογές,
 • δεν είχε δεύτερο σενάριο και
 • δεν φρόντισε πριν πάει να διαβουλευθεί με την πολιτική ηγεσία του τόπου. Αυτό επιβεβαιώνει πως οι όποιες δεσμεύσεις του Ν. Ανασταδιάδη για κούρεμα ήταν προειλημμένες έναντι των ομοϊδεατών του στην ΕΕ.

Θυμίζουμε πως μέσα από έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup) στοιχειοθετείται ότι:

 1. Στη συνεδρία του Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013 η Κυπριακή Κυβέρνηση συναίνεσε στο κούρεμα των καταθέσεων.
 2. Στο Eurogroup της 14-15 Μαρτίου 2013 η πρόταση για το κούρεμα ήταν πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης και αποδέχθηκε το Eurogroup. Επιβεβαίωση αυτού είναι και το γεγονός ότι στο Eurogroup παρευρέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα: γιατί πήγε ο Πρόεδρος σε μία σύνοδο που συμμετέχουν Υπουργοί Οικονομικών;
 3. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Μαρτίου 2013 όπου είχε ζητήσει από την Κυπριακή Κυβέρνηση τη συζήτηση εναλλακτικού σεναρίου χωρίς να περιλαμβάνει κούρεμα κάτω των 100 χιλιάδων (επειδή ήταν παράνομο), κάτι που δεν το αποδέχτηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.
 4. Στην έκτατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Μαρτίου 2013, μετά την επιστροφή από το Eurogroup ο Νίκος Αναστασιάδη απέρριψε την πρόταση της ΕΔΕΚ: αντί για το παράνομο κούρεμα το συγκεκριμένο ποσό να προέλθει με δανεισμό από τους καταθέτες έναντι δεκαετών κρατικών ομολόγων.
 5. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία εξήγηση γιατί μία χρεοκοπημένη τράπεζα (Λαϊκή) ενσωματώθηκε με την τράπεζα Κύπρου για να τη θέσει και αυτήν σε κίνδυνο κατάρρευσης. Ούτε και γιατί παραχωρήθηκαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μαζί και εκείνων που δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο (Κύπρου και Ελληνικής).
 6. Καμία εξήγηση δεν δόθηκε μέχρι στιγμής ούτε και για τις εκροές κεφαλαίων και για την επιλεκτική ενημέρωση που είχαν κάποιοι και οι οποίοι κατάφεραν να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών.
  Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Δεκεμβρίου 2017

You may also like