ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από την αντισυνταγματική πρόταση για ταμείο αποκατάστασης των κουρεμένων

Η πρόταση Αβέρωφ – Λιλλήκα είναι αντισυνταγματική διότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίζει προτάσεις νόμου που υποβάλλουν το κράτος σε δαπάνες και έξοδα. Αυτό ήταν εν γνώσει αυτών που κατέθεσαν την πρόταση, 3 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις οποίες μάλιστα έχουν και υποψήφιο.

Εάν υπήρχε ειλικρινής πρόθεση τότε η πρόταση αυτή έπρεπε να είχε κατατεθεί από την ίδια την κυβέρνηση η οποία δεν το έχει πράξει.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν πως η πρόταση ήταν ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.

Θυμίζουμε πως ήδη από το 2013 υπάρχει συγκεκριμένος νόμος για Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης που αφορά την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Κύπρο. Ο νόμος αυτός σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και εάν χρειαζόταν τροποποίηση, αυτή εύκολα θα μπορούσε να γίνει. Σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν κατατέθηκε τροπολογία αλλά μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση κατάργησης αυτού του νόμου.

Θυμίζουμε ακόμη πως υπάρχει πρόταση που κατατέθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο υποστηριζόμενη από τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητά του για το θέμα της δημιουργίας Εθνικού Ταμείου για αποκατάσταση κουρεμένων καταθετών από την κατάθεση του 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος σε αυτό. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ήδη από το 2013 έχει δώσει υποσχέσεις για αποκατάσταση των κουρεμένων και ουδέν έπραξε. Όπως σκόπιμα η κυβέρνηση εδώ και χρόνια αποφεύγει την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων και των κουρεμένων καταθετών, έτσι και τώρα προβαίνει σε κινήσεις που μόνο προεκλογική σκοπιμότητα έχουν.

Λευκωσία, 31 Οκτωβρίου 2017

You may also like