ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παρόλο που τα νούμερα δείχνουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, εντούτοις αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική

Cyprus Economy

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΣΕΚ για τα σημαντικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, επαναλαμβάνουμε, για πολλοστή φορά, πως ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης σε νούμερα δεν αντικατοπτρίζει πραγματική οικονομική ευρωστία, και αυτό επειδή:

  • Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Εάν στα ποσοστά και στον αριθμό των ανέργων προσθέσει κανείς τον αριθμό των υποαπασχολούμενων και των νέων επιστημόνων που έχουν μεταβεί στο εξωτερικό ή παρέμειναν μετά τις σπουδές τους για σκοπούς εργοδότησης, αντιλαμβάνεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
  • Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και ο κίνδυνος απώλειας περιουσίας είναι καθημερινά ορατός αφού η κυβέρνηση με τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις που έχει πάρει για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του τόπου, δεν φρόντισε να προστατεύσει αποτελεσματικά το σύνολο όσους είχαν ΜΕΔ για 1η κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη. Αντ’ αυτού εξαγόρασε τον Συνεργατισμό όχι για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωσή του, αλλά για να βολέψει «ημετέρους» με υψηλούς μισθούς και για να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή του. Ταυτόχρονα προχώρησε στην δωρεάν παραχώρηση των τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, στο κλείσιμο της Λαϊκής και στη μεταφορά των χρεών στην Τράπεζα Κύπρου, και άφησε την Τράπεζα Κύπρο και την Ελληνική να περάσουν σε ξένα χέρια.
  • Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης βασίζεται σε μη σταθερούς τομείς όπως είναι η τουριστική κίνηση και η «πώληση» διαβατηρίων οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από εξωγενείς παράγοντες που είναι ασταθείς και δεν μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα.
  • Δεν αξιοποιείται το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η Κύπρος και δεν προωθούνται επενδύσεις στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ή και σε άλλους τομείς που θα φέρουν μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη.
  • Οι μισθοί, κυρίως του ιδιωτικού τομέα χρειάζονται άμεσα βελτίωση ενώ επιβεβλημένη είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων που παραβιάζονται κατά κόρων.


    Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like