ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλια Η. Μυριάνθους, Βουλευτή Κ.Σ ΕΔΕΚ. εκλογικής περιφέρειας Πάφου, για τους προϋπολογισμούς του 2018

ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΗΛΙΑΣ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούσαμε πριν μερικές μέρες από το βήμα αυτό της Βουλής τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον κύριο Antonio Tajani να μας επισημαίνει ότι η Ευρώπη χρειάζεται να έχει τη δική της πολιτική και δεν μπορεί να είναι χώρος λήψης αποφάσεων των γραφειοκρατών αλλά θα πρέπει να ασκούν εξουσία και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι εκπρόσωποι του λαού.

Ακριβώς αυτή η προτροπή του κύριου Tajani θα πρέπει να λάβει εφαρμογής και στην δική μας περίπτωση ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορούμε στο τέλος κάθε χρόνου να ερχόμαστε εδώ και να συζητάμε τους προϋπολογισμούς, κάνοντας όλοι μας εκθέσεις ιδεών κρίνοντας και επιβραβεύοντας, κατηγορώντας και επικροτώντας και στο τέλος να μην μπορούμε να παράξουμε ουσιαστική πολιτική, να μην μπορούμε να αγγίξουμε τα καυτά προβλήματα αυτού του τόπου γιατί ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε δεν το επιτρέπει.

Γιατί ο προϋπολογισμός του κράτους μας όπως είναι διαρθρωμένος δεν μας αφήνει περιθώρια να παράγουμε πολιτική αλλά απλός να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των τεχνοκρατών.

Όταν έχουμε μπροστά μας να ψηφίσουμε ένα προϋπολογισμό που για αναπτυξιακές δαπάνες διαθέτει μόνο το 11% αλλά στην διάρκεια του έτους υλοποιεί μόνο το 8%, πως μπορείς να υποστηρίξεις την πραγματικής οικονομίας, την βιομηχανίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο, τον τουρισμό, την βιοτεχνία, και την γεωργίας.

Πώς μπορείς να μειώσεις την ανεργία και να παράγεις κοινωνική πολιτική όταν αυτοί οι τομείς παραμένουν καθηλωμένοι.

Πανηγυρίζουν κάποιοι ότι βελτιώθηκαν οι μακροοικονομικοί δείκτες της οικονομίας, αλλά δεν λένε τίποτα για τους μικροοικονομικούς δείκτες.

Αλλά τι να πουν όταν σιωπούν μπροστά στο διατραπεζικό χρηματοοικονομικό κατεστημένο και δεν τολμούν να συγκρουστούν μαζί του, δεν τολμούν να προωθήσουν νομοσχέδια στην Βουλή που να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι τις τράπεζες.

Πανηγυρίζουν κάποιοι ότι έκαναν πλεονάσματα, αλλά δεν μας λένε πως τα έκαναν.

Μήπως τα έκανα από την πραγματική οικονομία ,φυσικά και όχι. Πέραν των ισοπεδωτικών αποκοπών των μισθών και επιδομάτων.

Μόνο 5 δισεκατομμύρια εισπράχθηκαν από την πώληση διαβατηρίων , αρκετά άλλα από τους δεδουλευμένους καθυστερημένους φόρους με βάση το νομοσχέδιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ένα άλλο σεβαστό ποσό από την αδειοδότηση των οικοπέδων στην ΑΟΖ και ένα άλλο εξίσου σεβαστό ποσό από την πώληση των ασημικών μας . (βλέπε λιμάνι Λεμεσού).

Αναμφίβολα δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα και τις προσπάθειες που έγινα για να ανανήψει η οικονομία από το κώμα που είχε περιέλθει, αλλά μην ξεχνάτε ότι, μέρος της ευθύνης για να πέσει η οικονομία σε κώμα δεν είχε μόνο η διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια αλλά και η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας παρέδωσε μια οικονομία στην εντατική με ακατάσχετη αιμορραγία και ο Νίκος Αναστασιάδης ως ειδικός εντατικολόγος για τις κρίσιμες καταστάσεις όπως μας έλεγε στις προηγούμενες εκλογές, αποφάσισε ότι θα ήταν καλή σκέψη να ξεκινούσε την θεραπεία με την αφαίρεση του οξυγόνου από τον ασθενή.

Παρόλα αυτά τέσσερα χρόνια μετά , μας λένε ότι ο ασθενής πάει πολύ καλά αφού άρχισε να περπατά αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον .

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην οικονομία μας είναι πάρα πολλές όπως επίσης και οι ανεκμετάλλευτοι πόροι μας.

Δυστυχώς όμως δεν βλέπουμε να γίνονται εκείνα τα βήματα που θα οδηγούσαν σε διόρθωση αυτών των στρεβλώσεων οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Η διαφθορά σήμερα αποτελεί την μεγαλύτερη στρέβλωση και το μεγαλύτερο καρκίνωμα στο σώμα της κυπριακής κοινωνίας και δεν φτάνουν μόνο οι διαπιστώσεις για αυτό αλλά πρέπει να προχωρήσουμε και σε πράξεις, θεσπίζοντας πολύ αυστηρές ποινές οι οποίες να λειτουργούν αποτρεπτικά για τον κάθε επίδοξο καταχραστή του δημόσιου πλούτου.

Φυσικά αγαπητοί συνάδελφοι αν δεν υπάρχει το αίσθημα του πατριωτισμού στον κάθε πολίτη και όχι το αίσθημα του ωχ αδελφισμού η διαφθορά δεν είναι εύκολο να παταχθεί.

Παρόλα αυτά εμείς, τα μέλη αυτού του σώματος οφείλουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας θεσπίζοντας εκείνα τα νομοθετήματα που να αποτρέπουν όσο το δυνατόν καλύτερα τέτοια φαινόμενα.

Πέραν τούτου βλέπομε σε αρκετές περιπτώσεις το ίδιο το κράτος να αδιαφορεί και να κωφεύει στις εκκλήσεις των πολιτών για σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και πολλές φορές να ακούει κρατικούς αξιωματούχους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Επανειλημμένος αγαπητοί συνάδελφοί όλοι μας κατά καιρούς ,φέραμε αυτά τα θέματα στην Βουλή για συζήτηση χωρίς να γίνεται τίποτα, χωρίς να βελτιώνεται κάτι, ακούγοντας μονότονα κάποιους τεχνοκράτες να μας λένε τα στερεότυπα. Δεν έχει χρήματα, δεν το επιτρέπει η νομοθεσία και πολλά άλλα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και οι πολίτες να δυσανασχετούν.

Πρόσφατο παράδειγμα οι τιμές των καυσίμων και οι χειραγώγηση τους από το ολιγοπώλιο που υπάρχει στην κυπριακή αγορά.

Επανελλημένος συζητήσαμε το θέμα αυτό στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορείου και οι απάντηση από τους αρμόδιους και τους εμπλεκόμενους ήταν ότι δεν διαπιστωνόταν να υπάρχει χειραγώγηση των τιμών .Όταν εξόφθαλμα ο κάθε πολίτης έβλεπε τις τιμές να μειώνονται στην διεθνή αγορά και στην κυπριακή αγορά να αυξάνονται.

Τελικά ήρθε η επιτροπή ανταγωνισμού με την τελευταία απόφαση της και επιβεβαίωσε αυτό που ως Βουλή φωνάζαμε.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τις τιμές στο αέριο κίνησης όπου και εδώ υπάρχει στρέβλωση στην αγορά.

Ποιος και Ποια αρχή λοιπόν επιτέλους θα επιληφθεί αυτών των θεμάτων ελεύθερου ανταγωνισμού που κάποιοι τον επικαλούνται ως ιερό ευαγγέλιο αλλά δεν τολμούν να εισάγουν αυστηρούς κανόνες και ποινές στην λειτουργία του.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο και θεωρώ ότι υποβαθμίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όταν εν έτη 2017 υπάρχουν πολίτες αυτού του κράτους με συντάξεις 350 και 400 ευρώ, όταν την ίδια στιγμή κάποιοι παίρνουν δύο και τρείς συντάξεις.

Αυτό αγαπητοί συνάδελφοι σημαίνει ότι αποτύχαμε ως κράτος ,αυτό σημαίνει ότι αποτύχαμε ως πολιτεία ,αυτό σημαίνει ότι εμείς οι εκπρόσωποι τοι λαού κυβερνώντες και μη κρινόμαστε ανεπαρκής.

Μάθαμε το επίπεδο ευτυχίας ενός λαού να το συναρτούμε με το πόσα κερδίζει ή πόσο εύπορα ζει ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός του. Το επίπεδο όμως ενός λαού συναρτάται από το τι κοινωνικές ανέσεις απολαμβάνουν οι ευπαθείς κοινωνικές τάξεις του και όχι μόνο. Δυστυχώς στην Κύπρο το μόνο που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι πώς θα εναρμονίσουμε τους οικονομικούς μας δείκτες με τους δείκτες που μας επιβάλλει το EUROGROUP και παραγνωρίζουμε την εναρμόνισή μας με τους κοινωνικούς δείκτες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα δημόσια βοηθήματα και οι κοινωνικές συντάξεις που παραχωρούνται σε αυτές ακριβώς τις ευπαθείς κοινωνικές τάξεις ανθρώπων ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις συντάξεις που παραχωρούνται στις ευρωπαϊκές χώρες που τόσο πολύ μας αρέσει να φέρουμε ως παράδειγμα προς μίμηση.

Το ότι δε βλέπουμε ζητιάνους στο δρόμο είναι γιατί η ευαισθησία του Κύπριου πολίτη είναι μεγάλη.

Είναι εδώ που το κράτος πρέπει μέσα από μια ορθολογιστική οικονομική πολιτική να αναδιανέμει με τέτοιο τρόπο το εθνικό εισόδημα που να γεφυρώσει, όσο είναι δυνατό, το χάσμα μεταξύ των εύπορων και άπορων κοινωνικών ομάδων.

Είναι εδώ που πρέπει η κυβέρνηση, για να έχει μια πραγματικά κοινωνική πολιτική, κάποιες χορηγίες που δίνονται ή κάποια αιτήματα που ικανοποιούνται σε κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πολιτών, όπως αναπήρων, ηλικιωμένων, πολυτέκνων, κ.λπ. να δίνονται με κάθε ειλικρίνεια χωρίς προεκλογικές σκοπιμότητες, ώστε να μην είναι δώρο άδωρο, όπως πολλές φορές συμβαίνει.

Δεν μπορούμε λοιπόν για προεκλογικές σκοπιμότητες να χαρίζουμε το φπα στα αθλητικά σωματεία ύψους 19 εκατομμυρίων και να αρνούμαστε να καταργήσουμε ή να μειώσουμε το φπα που αναγκάζονται να χρεώνουν τα γηροκομεία για τις υπηρεσίες που προσφέρουν με την δικαιολογία ότι δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα δημιουργήσουμε προηγούμενο σε άλλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Αυτοί κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι η απάντηση σε ερώτηση μου προς το υπουργείο οικονομικών.

Φαίνεται ότι τα ξενοδοχεία που χρεώνουν 9% φπα για τις υπηρεσίες τους δεν τα θεωρούν κερδοσκοπικούς οργανισμούς .

Κύριε πρόεδρε Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Ενώ όλοι μας κατά καιρούς συζητούμε για την ανεργία που κυρίως αντιμετωπίζουν οι νέοι μας, για την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων μέσα από την έρευνα και καινοτομία εντούτοις οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται είναι περιορισμένες και ο κύριος λόγος είναι οι έλλειψη πόρων και οι αδυναμία να μπορέσουν οι νέοι μας ,μέσα στο νέο τραπεζικό περιβάλλον να έχουν την δυνατότητα να δανειστούν και να δημιουργήσουν αυτό που σχεδιάζουν.

Θα πρέπει λοιπόν το κράτος να εκπονήσει σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία που να συμβουλεύει και να στηρίζει τέτοιες δράσεις.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με την κρίση κατάφεραν μέσα από μια σειρά ενεργειών να δημιουργηθούν επιχειρήσεις από νέους επιστήμονες με την παραγωγή προϊόντων στο αγροδιατροφικό τομέα .
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό.

Φυσικά τα δεδομένα σήμερα στην αγροτική παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων δεν είναι ενθαρρυντικά, παρόλο που οι ανάγκες μας ως οικονομία μας επιβάλλουν να εισάγομε πέραν του 70% των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Είμαστε μια νησιωτική χώρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που εισάγει πέραν του 90% των ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουμε και αντί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για καλλιέργεια ουσιαστικών ποσοτήτων θαλάσσιων προϊόντων και σωστή διαχείριση των θαλάσσιων αποθεμάτων μας μέσα από εκπόνηση ουσιαστικών προγραμμάτων ,τα μόνα πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει είναι αυτό για αύξηση του πληθυσμού της χελώνας και αυτό για την καταπολέμηση του λαγοκέφαλου.

Αυτή είναι η φιλοσοφία δυστυχώς του κράτους και ας φωνάζουν οι ψαράδες για όλα αυτά.

Πέραν τούτου η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ.

Τα χρέη στις συνεργατικές και στις τράπεζες συνεχώς αυξάνονται, αφού τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται, δεν μπορούν να καλυφθούν έστω και αν έχουν μια χρονιά επιτυχημένης παραγωγής. Η αύξηση στο κόστος παραγωγής, λόγω των αυξήσεων που μπαίνουν κατά καιρούς στα γεωργικά μηχανήματα και στον εξοπλισμό, στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα κ.ά. δε συνοδεύονται με παράλληλες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων. Η παντελής έλλειψη προγραμματισμού και μελέτης των αναγκών στη διεθνή αγορά για τα αγροτικά προϊόντα οδηγεί την αγροτική παραγωγή από αδιέξοδα σε αδιέξοδα.

Κυνηγούμε τους παραγωγούς που φέρνουν φθηνά φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα με την δικαιολογία ότι δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ,αλλά την ίδια στιγμή, με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής αγοράζουμε και τρώμε τα προϊόντα από τα κατεχόμενα.

Αντί να δούμε δηλαδή την ουσία του προβλήματος και πώς μειώνουμε τις τιμές τον φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ,στρουθοκαμηλίζουμε.

Στην Κύπρο σήμερα αγαπητοί συνάδελφοι η μέση απόδοση ανά στρέμμα της αγροτικής παραγωγής είναι μόνο 60 ευρώ. Στην Ελλάδα αυτή η απόδοση φθάνει στα 190 ευρώ, στο γειτονικό μας Ισραήλ φθάνει στα 1290 ευρώ και στην Ολλανδία τα 1700 ευρώ ανά στρέμμα. Αντιλαμβάνεστε τις διαφορές στην απόδοση της γεωργίας μας και πόσο πεδίο βελτίωσης έχουμε στον τομέα αυτό.

Δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε χυμό πορτοκαλιού ή σταφυλιού και την ίδια στιγμή να κάνουμε πράσινους τρυγητούς ,δεν είναι δυνατόν να εισάγουμε τοματοπολτό και οι τομάτες μας να σαπίζουν μέσα στα θερμοκήπια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δυστυχώς η έλλειψη σοβαρής αγροτικής πολιτικής ,βασισμένη πάνω στην μεταποίηση , βασισμένη και συνδεδεμένη στην παραγωγή των παραδοσιακών μας προϊόντων, έχει οδηγήσει στην εγκατάλειψη της γεωργία.

Έχει οδηγήσει του περισσότερους αγρότες να εκριζώνουν πολυετείς φυτείες και να φυτεύουν τουριστικές επαύλεις αφού τελικά είναι το μόνο εισόδημα που μπορεί να οδηγήσει στην επιβίωση τους .
Αλλά ακόμα και αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση αφού με την πολιτική της μεμονωμένης κατοικία προσπαθούμε και αυτό το εισόδημα να τους το αποκόψουμε.

Είναι εδώ που ως ΕΔΕΚ ζητούμε άμεσα να επανέλθει η προηγούμενη πολιτική ώστε να επιτρέπεται η ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας στα αγροτεμάχια.

Κλείνω την παρέμβαση μου αγαπητοί συνάδελφοι με αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επαρχία Πάφου.

Ξέρετέ αγαπητοί συνάδελφοι τον τελευταίο καιρό μας έχουν υποσχεθεί οι κυβερνώντες ότι θα μας επιλύσουν τα προβλήματα μας που εδώ και χρόνια δεν τα υλοποιούσαν άλλες κυβερνήσεις.

Δεν ξέρω όμως μήπως είναι γιατί πλησιάζουν εκλογές ή υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον.

Είναι γεγονός ότι για κάποια έργα έχουν προϋπολογισθεί για 2018 όπως ο δρόμος Πάφου – Πόλης. Ή πιο συγκεκριμένα Πάφος – Στρουμπί διπλής κατεύθυνσης. Δηλαδή αυτό που ζητούσαμε εδώ και είκοσι χρόνια ήταν ένας σύγχρονος δρόμος τετραπλής κατεύθυνσης που να ξεκινά από την Πάφο και να καταλήγει στην Πόλη Χρυσοχούς και σήμερα πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί θα γίνει ο δρόμος μόνο διπλής κατεύθυνσης και μέχρι το Στρουμπί.

Ε όχι συνάδελφοι δεν πανηγυρίζουμε, ζητούμε μόνο από αυτό το κράτος αυτά που άλλες περιοχές τα θεωρούν αυτονόητα.

Ζητούμε από αυτή την πολιτεία να αντιμετωπίζει τους κατοίκους που ζουν στην περιφέρεια ,που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ,με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτοί που κατοικούν στα αστικά κέντρα Ζητούμε από την πολιτεία και την κάθε κυβέρνηση , να αντιμετωπίζει την περιφέρεια όχι μετρώντας τους ψηφοφόρους της ,αλλά μετρώντας τους ανθρώπους της.

Δεν μπορεί αυτό το κράτος να διαιωνίζει εδώ και 30 σχεδόν χρονιά το πρόβλημα του ΑΚΑΜΑ και να μην μπορεί να δώσει μια δικαίωση στις κοινότητες της Λαόνας και των κατοίκων της.

Δεν μπορεί λοιπόν αυτό το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα σε μια επαρχία και να μην λαμβάνει τα δέοντα μέτρα ώστε να προχωρήσουν σε επίλυση προβλήματα που χρονίζουν.

Προβλήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο σε όλοι την επαρχία της Πάφου ,προβλήματα που αφορούν το Νοσοκομείο Πάφου και το νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, προβλήματα που αφορούν την Τεχνική Σχολή Πάφου και την Τεχνική Σχολή Πόλης Χρυσοχούς .

Αιτήματα που αφορούν την δημιουργία σχολών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων .

Όλα αυτά είναι προβλήματα που απαιτούν άμεση επίλυση. Και όταν λέμε άμεση επίλυση δεν εννοούμε ότι η απλή συμπερίληψη κάποιων κονδυλίων στον Προϋπολογισμό επιλύει τα προβλήματα αυτά.

Χρειάζεται συντονισμός και επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε ακριβώς να απορροφούνται κανονικά τα κονδύλια αυτά μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό έτος για το οποίο ψηφίζονται.

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Σίγουρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος είναι πάρα πολλά και τα προβλήματα αυτά συναρτώνται άμεσα ή έμμεσα και με τα οικονομικά μας μεγέθη.

Οι συνεχείς προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης μας επιβάλλουν να κάνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στην οικονομία μας .
Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζονται εθνικά οράματα που θα χαράξουν τη δική μας αισιόδοξη πορεία μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι μακριά από μικροκομματικές και προσωπικές σκοπιμότητές .

Αυτά είναι τα οράματα που ως #ΕΔΕΚ ΘΕΩΡΟΎΜΕ ΌΤΙ ΜΟΝΟ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Οράματα τα οποία θα απολαύσει η γενιά των δικών μας παιδιών των παιδιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αυτά σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα Και Καλή Χρονιά!
Με εκτίμηση,

Ηλίας Μυριάνθους

Ηλίας Μυριάνθους – Δίπλα στον Άνθρωπο
Νικόλας Παπαδόπουλος
Νικόλας Παπαδόπουλος

You may also like