ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία Αναπληρωτή Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίας Βασιλειάδου στο Συνέδριο Αποδήμων

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 2017

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ 2017
Λευκωσία 22 Αυγούστου

Από μέρους της ΕΔΕΚ θέλω να χαιρετίσω την παρουσία σας στην Κύπρο και να ευχηθώ το Συνέδριό σας να στεφθεί από επιτυχία. Ταυτόχρονα, καταθέτω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη δράση, τις πρωτοβουλίες σας αλλά και το αμείωτο ενδιαφέρον σας για την πατρίδα μας.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι,

το φετινό σας συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο όπου η ιδιαίτερη μας πατρίδα επηρεάζεται από σημαντικές τοπικές εξελίξεις, επίκεντρο των οποίων είναι φυσικά το εθνικό μας πρόβλημα.

Σήμερα απαιτούνται, προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί, σχεδιασμοί εναλλακτικών σεναρίων και αξιοποίηση σύμπτωσης συμφερόντων.

Μετά την αποτυχία της πενταμερούς διάσκεψης στο Κραν Μοντανά είναι προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την καταβαράθρωση του Κυπριακού. Ασφαλώς την απόλυτη και διαχρονική ευθύνη την φέρει η Τουρκία.

Όμως με τις προτάσεις που είτε εισηγήθηκαν είτε έκαναν αποδεκτές οι κυβερνώντες δημιούργησαν δεδομένα για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και την παραχώρηση στην Τουρκία πρόσθετου πολιτικού κεκτημένου και παράγωγου δίκαιου, με τις προτάσεις που είτε εισηγήθηκαν είτε έκαναν αποδεκτές.

Δηλαδή:

1. Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση σε χρόνο και σε αριθμό που δεν έχει προσδιοριστεί
2. Εκ περιτροπής προεδρία
3. Νομιμοποίηση αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων
4. Αριθμητική εξίσωση σε πλείστα θεσμικά όργανα του κράτους
5. Θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων σε θεσμικά όργανα του κράτους εκεί και όπου δεν υπάρχει αριθμητική εξίσωση
6. Πιθανή μετατροπή των Ελληνοκυπρίων σε μειοψηφία στους μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων
7. Νομιμοποίηση του δικαιώματος για πρώτο λόγο ατους παράνομους έποικους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές που θα παραμείνουν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά και η αναγνώριση ότι αυτό θα ισχύσει σε κάποιο ποσοστό και επί περιουσιών που θα βρίσκονται στις υπό επιστροφή περιοχές.
8. Παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και η εξίσωσή τους με τους Έλληνες υπηκόους, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
9. Παρουσία Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη.

Όσον κι αν προσπαθούν κάποιοι να αποσείσουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για αυτή τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια, το μέγεθος των ευθυνών τους δεν μπορεί να παραγνωριστεί.

Αυτή η πολιτική αλλά και οι πιο πάνω απαράδεκτες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς δεν οδηγούν στη δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους αλλά στη δημιουργία ενός Τουρκικού προτεκτοράτου.

Έχουν δώσει στην Τουρκία γη και ύδωρ και ακόμη δεν έχουμε λύση. Ο λόγος αγαπητοί φίλοι είναι απλός. Δεν έχουν προσμετρήσει τους Τουρκικούς στόχους οι οποίοι είναι ξεκάθαροι:

Ο Πρώτος στόχος της Τουρκίας είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια για να μπορεί η Τουρκία να ενισχύσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, ώστε να καταστεί η κύρια περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια.
Ενδιάμεσος στόχος είναι η νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο και η άσκηση πλήρους πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια δια μέσου της λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Μέσα από τις πρόνοιες της συγκεκριμένης μορφής λύσης θα μπορεί να ασκεί πλήρη έλεγχο στο συνιστών τμήμα που θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των Τ/Κυπρίων και διαμέσου αυτού να ελέγχει συνολικά τη λειτουργία του κράτους (Βέτο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αριθμητική ισότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο, τη Γερουσία και σε μεγάλο αριθμό θεσμικών οργάνων του κράτους κ.ά.).

Ο Δεύτερος στόχος της Τουρκίας ή θα έλεγα πιο σωστά ο εναλλακτικός της στόχος, σε περίπτωση αποτυχίας του πρώτου, είναι η δυνατότητα νόμιμης ανακήρυξης τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Η λύση της ΔΔΟ εξυπηρετεί και αυτό το στόχο και υποβοηθά τη μελλοντική απόσχιση του Τ/Κυπριακού τμήματος. Με τη λύση της ΔΔΟ επιχειρείται από την Τουρκία να νομιμοποιηθούν ως κεκτημένο δικαίωμα πλέον και όχι ως απόρροια της παράνομης εισβολής και κατοχής τα βασικά συστατικά στοιχεία που συνιστούν ένα κράτος.

Είναι λοιπόν αυταπόδεικτο πως η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποτύχει. Η ανάγκη υλοποίησης νέας τακτικής είναι επιβεβλημένη εκ των πραγμάτων. Μια τακτική που θα αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά μας όπλα τα οποία ως ΕΔΕΚ έχουμε επανειλημμένα καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά δεν έχουν τύχει αξιοποίησης.

Αγαπητοί φίλοι,

το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ματαιοπονούν.

Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης χωρίς ρατσιστικά και εθνοτικά διαχωριστικά κριτήρια.

Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου μέσα στο πλαίσιο της αναβίωσης μίας νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με αυτές τις σκέψεις σας απευθύνω και πάλι θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Οι απόδημοί μας, όλοι εσείς, είσαστε ένα πολύτιμο διαμάντι κατατεθειμένο έξω από την Κύπρο που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε σχέση με τα συμφέροντα του τόπου μας. Είτε διότι η μοίρα σας το έταξε, είτε διότι το επιλέξατε λόγω των συνθηκών, ζείτε, εργάζεστε και ανθείτε σε άλλες κοινωνίες. Όμως ΠΟΤΕ, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, ΠΟΤΕ, δεν ξεχνάτε την πατρίδα και αγωνίζεστε πάντα για τα δίκαια αυτού του τόπου. Αποτελείτε μοχλό πίεσης σε ξένες κυβερνήσεις και είσαστε ένα αγαπημένο κομμάτι του λαού μας που όλοι εμείς αγαπούμε, εκτιμούμε και σας λέμε από τα βάθη της ψυχής μας ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε για την Κύπρο.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ δηλώνει παρουσία και είναι πάντα δίπλα σας σε ότι σας απασχολεί και σας προβληματίζει. Να είστε πάντα καλά.

You may also like