ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία Αναπλ. Προέδρου ΕΔΕΚ Μ. Βασιλειάδου στην αντικατοχική ΕΔΕΚ Λάρνακας

Μαρία Βασιλειάδου

Ο Γεώργιος Φωτίου έμελλε να είναι ο πρώτος νεκρός αγωνιστής της Δημοκρατίας σις 5/4/1973.

Στα εικοσιπέντε του χρόνια έπεφτε δολοφονημένος από τις σφαίρες των φονιάδων της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄.

Αυτοί οι φονιαδες όμως δεν σκότωσαν μόνο τον Κόκο Φωτίου, δολοφόνησαν και το μέλλον , τα όνειρα και τη χαρά όλων των επόμενων γενιών της Κύπρου. Αυτοί οι φονιάδες έπνιξαν με τα ίδια τους τα χέρια εσένα και εμένα, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.Με τις βέβηλες πράξεις τους άνοιξαν το δρόμο στον Αττίλα που καραδοκούσε να εισβάλει στη Κύπρο , να βιάσει, να ξεσπιτώσει φιλήσυχους πολίτες, να λεηλατήσει όχι μόνο τις περιουσίες μας αλλά και τις ψυχές μας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να αποδώσουμε την αρμόζουσα τιμή στον συναγωνιστή μας, στον ήρωα Κόκο Φωτίου, αλλά στο πρόσωπο του τιμούμε και όλους τους ήρωες των αγώνων του λαού μας που πολέμησαν και αντιστάθηκαν κατα το αισχρό πραξικόπημα και τη βάρβαρη εισβολή.

Η μεγαλύτερη τιμή και σεβασμός για τους ήρωες μας είναι να δηλώνουμε αγωνιστική παρουσία και να συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Τότε μόνο η ψυχή τους θα είναι αναπαυμένη αν εμεις – ο κάθε ένας απο εμας-παραλάβουμε την αγωνιστική σκυτάλη και τη μεταφέρουμε μέχρι το τέρμα εκεί που βρίσκεται η δικαίωση αυτού του μαρτυρικού νησιού.

Η φετινή αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνεται σήμερα απο την Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας μπροστά στο μνημείο του ηρωομάρτυρα της αντίστασης Κόκου Φωτίου συμπίπτει χρονικά με μια ιδιαίτερη συγκυρία. Το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα που προκάλεσαν οι Τούρκοι με την αδιάλλακτη στάση τους για μια ακόμα φορά έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο εισβολέας δεν έχει καμμία πρόθεση να αποχωρήσει έστω κι αν εμείς δώσαμε “γη και ύδωρ” Ο διαχρονικός στόχος της Τουρκίας είναι ο απόλυτος έλεγχος της Κύπρου, του FIR και της AOZ της και η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής της θέσης.

Η τραγική κατολίσθηση στο Κυπριακό

Όπως είναι πολύ καλά γνωστό, από την αρχή υποδείξαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αποδοχή 5μερούς Διάσκεψης, όπως και τις παγίδες που πιθανόν να εκρύβοντο έντεχνα στις κινήσεις τακτικής της Τουρκικής πλευράς στο CM.

Παρ’ όλες τις διαφωνίες μας όμως, αναγνωρίζοντας τη κρισιμότητα των στιγμών, δια του Προέδρου μας,βρεθήκαμε στο CM, με στόχο να ενισχύσουμε τη προσπάθεια με θέσεις και απόψεις, ώστε να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση.

Σήμερα είναι η ώρα της αποτίμησης και του απολογισμού. Ασφαλώς, η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας οδήγησαν την προσπάθεια σε κατάρρευση. Οι δε Τ/Κ έπαθαν αφωνία.

Οι δικοί μας χειρισμοί όμως, αποδείχθηκαν λανθασμένοι και επικίνδυνοι για την δική μας πλευρά. Η αξιοποίηση της παρουσίας και της συμβολής των πολιτικών αρχηγών, στην όλη διαδικασία, βαθμολογείται με αρνητικό πρόσημο.

Παρόλο που επανειλημμένως λέγεται ότι «ουδέν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν την τελευταία μέρα από δικής μας πλευράς, στο τέλος αποσύρθηκαν, όλοι γνωρίζουμε ότι ήδη έχουμε ανοίξει τα χαρτιά μας και η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταδιακή και εις βάθος χρόνου αποχώρηση στρατού, το «ειδικό καθεστώς» στο περιουσιακό, η ίση μεταχείριση Τούρκων υπηκόων, η αυξημένη συμμετοχή στη διακυβέρνηση των Τ/Κ, αποτελούν πρόσθετο «πολιτικό κεκτημένο» για την άλλη πλευρά.

Δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά και στους πανηγυρισμούς που έγιναν απο κάποιους, σε σχέση με τα ερωτήματα τα οποία έθεσε στο Δείπνο στις 30 Ιουνίου ο Γ.Γ. Η αποδοχή των ασαφειών σε σχέση με τα θέματα εγγυήσεων, παραμονής στρατού, veto (θετικής ψήφου) αυξημένης συμμετοχής, εκ περιτροπής Προεδρίας, 4 βασικών ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, στο περιουσιακό αλλά και η νομιμοποίηση του όρου ΧΡΗΣΤΗΣ διά στόματος Γ.Γ. εμπερικλείουν σοβαρούς κινδύνους.

Σήμερα , δίνουμε το μήνυμα από τούτο τον ιερό χώρο, μπροστά απο το μνημείο του ήρωα της αντίστασης Κόκου Φωτίου ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι έτοιμος μεν για μια λύση που θα τερματίζει την αναχρονιστική στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας και θα απελευθερώνει το νησί απο τον Τούρκο εισβολέα. Μια λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική, που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των νομίμων κατοίκων της Κύπρου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Όμως την ίδια στιγμή είμαστε απόλυτοι ότι θα απορρίψουμε και θα πολεμήσουμε, άδικες και ετεροβαρείς λύσεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα μας και τις ελευθερίες μας και καθιστούν την Κύπρο χώρα δεύτερης κατηγορίας στη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Σήμερα 15 του Ιούλη του 2017, 43 χρόνια μετά, δηλώνουμε παρόντες και καταθέτουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για λευτεριά, συναισθανόμενοι τις ευθύνες μας ενώπιον της νεας γενιας. Συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαίων μας. Μπορεί να είμαστε μικρός λαός, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός. Η ιστορία μας, μια ιστορία αγώνων και θυσιών μας απαγορεύει τον εξανδραποδισμό και μας υπαγορεύει την αξιοπρέπεια .Όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για τη σωτηρία της Κύπρου, ας συνεχίσουμε τον αγώνα για τη φυσική και την εθνική μας επιβίωση μέχρι να φτάσουμε στη λύτρωση.

Αυτό το μήνυμα μας αποστέλλει ο μεγάλος ήρωας μας, ο Κόκος Φωτίου, με τη θυσία του.

Κόκο Φωτίου, εδώ μπροστά στο μνημείο σου, σήμερα 15 του Ιούλη αποφράδα μέρα για τον Κυπριακό Ελληνισμό ,

δίνουμε υπόσχεση ότι δεν θα γονατίσουμε μπροστά στον κατακτητή και θα πολεμήσουμε και τους απο μέσα και τους απέξω που επιβουλεύονται την ελευθερία και τη δικαίωση του τόπου μας.

Γιατρέ μας, Βάσο Λυσσαρίδη , τα παιδιά σου γίνονται πλειοψηφική δύναμη και φράσουν τα άνομα σχέδια που φτιάχνονται στα διεθνή μαγειρία και προωθούνται απο ντόπιους Βρούτους.

Εμείς, οι ΕΔΕΚΙΤΕΣ/ ΣΕΣ θα είμαστε πάντα στη πρώτη γραμμή της αντίστασης .

You may also like