ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες του

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την πλήρη και οφθαλμοφανή αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε στο κυπριακό, επιχειρεί να αποσείσει τις ευθύνες του, και κυρίως να αποκρύψει στοιχεία τα οποία τις επιβεβαιώνουν. Κατά τη ψεσινή του ομιλία στο πρώτο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού στο Πρωταρά, μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να δεχθούμε στρατιωτική βάση της Τουρκίας και εσαεί παραμονή τουρκικής μεραρχίας στην Κύπρο. Με την ευκαιρία αυτή ερωτούμε τον Πρόεδρο:

1. Μήπως δεν είναι ο ίδιος που είχε προτείνει την παραμονή του 25% των κατοχικών δυνάμεων μετά τη λύση για μια δεκαετία με σταδιακή μείωση, στο τέλος της οποίας ο τελικός αριθμός που θα παραμείνει να ενταχθεί στη διεθνή χωροφυλακή; Σημειωτέον ότι τo 25% των κατοχικών δυνάμεων κυμαίνεται γύρω στις οκτώ με δέκα χιλιάδες.

2. Η νομιμοποίηση αριθμού εποίκων, μεγαλύτερου των Τουρκοκυπρίων, καθιστά ή όχι τη Τουρκία άμεσα ή έμμεσα καθοριστικό ρυθμιστή της λειτουργίας του κυπριακού κράτους;

3. Όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν διεκδίκησε κατά προτεραιότητα την επιστροφή της, σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (550 και 789) και τη συμφωνία του 1979, ανεξάρτητα δηλαδή από την έκβαση των συνομιλιών. Γιατί την ενέταξε στο πλαίσιο της λύσης με επιστροφή της την πρώτη ημέρα (βλ. προς τούτο τις δηλώσεις Ιωάννη Κασουλίδη στην περσινή αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο στη Δερύνεια).

4. Η πενταμερής Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ενδυνάμωσε ή αποδυνάμωσε την Κυπριακή Δημοκρατία; Καλούμε το Πρόεδρο να δώσει στη δημοσιότητα την πρόσφατη επιστολή του κ. Γιούνγκερ, για να διαπιστωθεί αν αυτή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας.

Η όλη συμπεριφορά του Προέδρου είναι προφανές ότι έχει ως μόνο λόγο εξήγησης τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και την διεκδίκηση της επανεκλογής του. Ο λαός όμως έχει την ευθύνη να πάρει τη τύχη του στα χέρια του και να επιβάλλει αλλαγή πορείας, προκειμένου να μην κληθεί να αποδεχθεί ή να απορρίψει ένα σχέδιο χειρότερο και από αυτό του Σχεδίου Ανάν του 2004.

You may also like