ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος προέβη σε μια προσπάθεια επίρριψης ευθυνών σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον εαυτό του

Συνέντευξη ΠτΔ στο ΡΙΚ

Οι απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στα ερωτήματα που του έχουν τεθεί από τον Πάρη Ποταμίτη, αποτελούν προφάσεις εν αμαστίες.

Ο Πρόεδρος προέβη σε μια προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών σε όλους τους υπόλοιπους εκτός από τον εαυτό του. Συγκεκριμένα:Για εκ περιτροπής προεδρία:

 • Στο Σχέδιο Ανάν δεν υπήρχε εκ περιτροπής προεδρία. Περιλάμβανε εξαμελές προεδρικό συμβούλιο και αυτός που θα προέδρευε δεν θα ασκούσε εκτελεστική εξουσία. Εξάλλου το Σχέδιο Ανάν το καταψήφισε ο λαός.
 • Η αριθμητική εξίσωση που πρόσφερε σε σωρεία θεσμικών οργάνων του κράτους με την οποία ουσιαστικά παραχώρησε και την εκ περιτροπής προεδρία, πού υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν το οποίο επικαλείται;

Για δικαιώματα χρηστών επί των περιουσιών:

 • Αγνοεί ο Πρόεδρος πως υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δεν νομιμοποιούν την αξιοποίηση και κατοχή των περιουσιών από τους παράνομους χρήστες σφετεριστές, όπως είναι η υπόθεση Όραμς και Τιτίνας Λοϊζίδου.Για το θέμα των εποίκων:
 • Ο Πρόεδρος αγνοεί τη συνθήκη της Γενεύης του 1949 σύμφωνα με την οποία οι έποικοι δεν νομιμοποιούνται και είναι έγκλημα πολέμου.
 • Ο Πρόεδρος αποδέχθηκε την παραμονή 120 χιλιάδων εποίκων, αριθμού πολύ μεγαλύτερου από τους Τουρκοκύπριους.
 • Την ίδια στιγμή αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία για το πώς οι Ελληνοκύπριοι έφτασαν στις μετρήσεις που παρουσιάζει τις 803 χιλιάδες.Για το θέμα του κουρέματος:
 • Ο Πρόεδρος έχει τεράστια ευθύνη για το κούρεμα. Όσον αφορά την αρχική του πρόταση, όπως επιβεβαιώθηκε και με ανακοίνωση της ΕΕ αυτή ήταν παράνομη γιατί περιλάμβανε κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων. Αυτές οι καταθέσεις ήταν νομοθετικά προστατευμένες με νομοθεσία της ΕΕ την οποία μάλιστα ψήφισε και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης ως βουλευτής.
 • Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2013, απέρριψε την πρόταση της ΕΔΕΚ που εισηγείτο το συγκεκριμένο ποσό να εξασφαλιστεί με δάνειο από τους καταθέτες έναντι δεκαετούς κρατικού ομολόγου.
 • Μέχρι στιγμής δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί ενώ η απόφαση προνοούσε κούρεμα 5,76 δις, το τελικό ποσό ήταν 9,4 δις.
 • Πώς μπορεί να δικαιολογήσει την παραχώρηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών ακόμα και εκείνων της Ελληνικής και της Τράπεζας Κύπρου τα οποία ουσιαστικά δεν είχαν πρόβλημα;
 • Γιατί από την στιγμή που παραχωρείτο παράνομα ο ΕΛΑ στη Λαϊκή, δεν διεκδίκησε την επιστροφή του;Για την ανάπτυξη της οικονομίας:Δεν ακυρώνουμε τα όποια θετικά στοιχεία έχουν παρατηρηθεί στην οικονομία. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την σκόπιμη, είτε υπερ-προβολή δεδομένων είτε διαγραφή κάποιων άλλων για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
 • Εδώ και καιρό έχουμε τονίσει πως αυτή η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από τον τουρισμό λόγω συγκυριών και όχι λόγω αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, και από την πώλησης διαβατηρίων σε υπηκόους τρίτων χωρών (γι’ αυτό και η ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα). Αυτοί οι δύο τομείς είναι ασταθείς και επηρεάζονται πλήρως από εξωγενείς παράγοντες και δεν μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα οικονομική σταθερότητα. Αυτό δεικνύει και το ότι ούτε το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε σχέση με παρελθόν.
 • Ο Πρόεδρος αποφεύγει να αναφέρει πως το δημόσιο χρέος παρέμεινε στο 107% του ΑΕΠ.
  Σε ότι αφορά την ανεργία, εάν προσθέσουμε όσους μεταναστεύσαν αλλά και όσους είναι υποαπασχολούμενοι τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ πιο υψηλό.

  Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like