ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Ν. Αναστασιάδης επιχειρεί να παραπλανήσει με δήθεν βελτιωμένα ποσοστά ανεργίας

Ανεργία Ανάμεσα στους Νέους

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT για την ανεργία τα οποία δείχνουν πως η Κύπρος έχει την 5η χειρότερη επίδοση στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα ποσοστά ανεργίας των ανδρών στην Κύπρο είναι στο 10% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,3%.
  • Τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών στην Κύπρο είναι στο 10,5% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 7,6%.
  • Τα ποσοστά ανεργίας σε νέους κάτω των 25 ετών στην Κύπρο είναι στο 24,9% ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16,6%.

Παρόλο που τα πιο πάνω στατιστικά δεδομένα δείχνουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανεργία στην Κύπρο, είναι στατιστικά τα οποία βασίζονται στα ποσοτικά δεδομένα τα οποία δίνει η κυβέρνηση και στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται:

1. οι εκατοντάδες τραπεζικοί υπάλληλοι που έφυγαν με σχέδια πρόωρης αφυπηρέτησης και αυτή τη στιγμή δεν εργάζονται αλλά ούτε είναι και λήπτες σύνταξης,

2. οι χιλιάδες νέοι που έφυγαν για σπουδές στο εξωτερικό και δεν επέστρεψαν στην Κύπρο είτε επέστρεφαν στο νησί και έφυγαν και πάλι γιατί δεν έβρισκαν δουλειά στο νησί,

3. οι χιλιάδες νέοι που υποαπασχολούνται,

4. οι σαράντα χιλιάδες λήπτες ΕΕΕ.

Το γεγονός ότι οι νέες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί σε συνδυασμό με το ότι στα στατιστικά για την ανεργία δεν συνυπολογίζονται τα 4 πιο πάνω σημεία αποδεικνύεται πως τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας είναι πολύ χειρότερα από αυτά που επιχειρεί ο Ν. Αναστασιάδης να παρουσιάσει.

Ουσιαστικά επιχειρείται μία σκόπιμη παραπληροφόρηση με προκατασκευασμένα στοιχεία για να δείξει η κυβέρνηση μία δήθεν μείωση της ανεργίας για εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος τον οποίον στηρίζουν οι Δυνάμεις της Αλλαγής εξήγγειλε χθες συγκεκριμένα μέτρα για πραγματική μείωση της ανεργίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

• Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα απευθύνονται σε νέους άνεργους πτυχιούχους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έρευνας και καινοτομίας.

• Ανάπτυξη νέων σχεδίων για ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και επαναφορά αυτών των σχεδίων στα επίπεδα πριν από την οικονομική κρίση.

• Επέκταση του επιδόματος ανεργίας από τους 6 στους 9 μήνες για να ενισχυθούν οι μακροχρόνια άνεργοι.

 

Λευκωσία, 7 Δεκεμβρίου 2017

You may also like