ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατατέθηκε εκ νέου η πρόταση της ΕΔΕΚ για υπολογισμό των τελών αποχέτευσης στην κατανάλωση του νερού

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών του θέματος της αύξησης των τελών αποχέτευσης που ενέγραψε η ΕΔΕΚ, κατατέθηκε εκ νέου η πρότασή της για δίκαιη τιμολόγηση και άρση των αδικιών που παρατηρούνται από την εφαρμογή του σημερινού συστήματος.

Ως γνωστό από την αναθεώρηση των τελών στη βάση των νέων τιμών ακινήτων παρατηρήθηκαν στρεβλώσεις και αδικίες σε βάρος, κύρια, των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού.

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής φαίνεται να είναι σύμφωνη με την πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία καθορίζει όπως ο υπολογισμός των τελών να στηρίζεται στην κατανάλωση του νερού που γίνεται από κάθε νοικοκυριό.

Για σκοπούς ομοιομορφίας θα πρέπει ο συντελεστής να είναι ενιαίος για ολόκληρη την Κύπρο. Εκτιμούμε πως αυτό θα καθορίζει αντικειμενική βάση του τρόπου υπολογισμού των τελών και θα βοηθήσει σημαντικά τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, αφού το θέμα των αποχετευτικών τελών είναι μια βαριά φορολογία που πλήττει σημαντικά αρκετά νοικοκυριά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως σύμφωνα και με τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή, υπάρχει συγκεκριμένο υποστατικό στη Λεμεσό του οποίου το 2016 ο ιδιοκτήτης κατέβαλε €65,97. Το 2017 κλήθηκε να καταβάλει €1512,63.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Ένας χαμηλοσυνταξιούχος, όπως είναι η πιο πάνω περίπτωση, μπορεί όντως να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό χωρίς να υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο της προσωπικής και οικονομικής του διαβίωσης;

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like