ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Kανένα σχέδιο για τη διαχείριση των ΜΕΔ από τον Νίκο Αναστασιάδη

ΜΕΔ

Στη χθεσινή του συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Άλφα Κύπρου, ο κ. Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε τα εξής για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων:

«Δεν είναι θέμα του κράτους ως κυβέρνηση να παρέμβει στα του ιδιωτικού τομέα των τραπεζών κλπ. Εκείνο που χρειάζεται είναι η σωστή εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα. Με το Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Επίβλεψης κλπ. […]Εκεί που αντιμετωπίζουν ακόμα πρόβλημα, στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, αλλά πότε δημιουργήθηκαν αυτά, επί των ημερών μας; Επί προηγουμένων, και δεν θέλω να επιρρίψω τις ευθύνες εις τις κυβερνήσεις. Ο ιδιωτικός δανεισμός πχ, ο υπερβολικά υψηλός δανεισμός, οφείλεται σε κακές πρακτικές των τραπεζών […]».

Θυμίζουμε στον κ. Αναστασιάδη πως τα Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια επιδεινώθηκαν από τα εξής:

  • Από το κούρεμα που επιβλήθηκε επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη
  • Από την αύξηση της ανεργίας η οποία ξεκίνησε να αυξάνεται από την διακυβέρνηση Χριστόφια και κορυφώθηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη
  • Από τις βαριές φορολογίες που επιβλήθηκαν
  • Από τη μείωση της αξίας των ενυπόθηκων ακινήτων
  • Από την πώληση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία.

Για όλα αυτά φταίει τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Και είναι γεγονός πως την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τη δυνατότητα να ελέγξει και να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες και να επιδειχθεί μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, προτίμησε να τις αφήσει να περάσουν στον έλεγχο ξένων κεφαλαίων. Και πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε αντί να δώσει 1.5δις για να κρατικοποιήσει τον Συνεργατισμό και σημερνά να επιχειρεί να τον ιδιωτικοποιήσει, να παραχωρούσε το συγκεκριμένο ποσό για αγορά αντίστοιχου αριθμού Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Τα πιο πάνω επιβεβαιώνουν αφενός πως μερίδιο ευθύνης για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια έχει και η σημερινή κυβέρνηση και αφετέρου ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και κανένα πρόγραμμα για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

 

Λευκωσία, 5 Δεκεμβρίου 2017

You may also like