ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Είναι προφανές ότι το κούρεμα αποτελούσε μια προσυνεννόηση και προδέσμευση του Ν. Αναστασιάδη με τους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να αποποιηθεί των ευθυνών της για το θέμα του κουρέματος, τα στοιχεία που υπάρχουν και προκύπτουν μέσα από έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup) στοιχειοθετούν ότι:

  1. Στη συνεδρία του Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013 η Κυπριακή Κυβέρνηση συναίνεσε στο κούρεμα των καταθέσεων.
  2. Στο Eurogroup της 14-15 Μαρτίου 2013 η πρόταση για το κούρεμα ήταν πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Αναστασιάδης και αποδέχθηκε το Eurogroup. Επιβεβαίωση αυτού είναι και το γεγονός ότι στο Eurogroup παρευρέθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης. Εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα: γιατί πήγε ο Πρόεδρος σε μία σύνοδο που συμμετέχουν Υπουργοί Οικονομικών;
  3. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Μαρτίου 2013 όπου είχε ζητήσει από την Κυπριακή Κυβέρνηση τη συζήτηση εναλλακτικού σεναρίου χωρίς να περιλαμβάνει κούρεμα κάτω των 100 χιλιάδων (επειδή ήταν παράνομο), κάτι που δεν το αποδέχτηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.
  4. Στην έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Μαρτίου 2013, μετά την επιστροφή από το Eurogroup ο Νίκος Αναστασιάδη απέρριψε την πρόταση της ΕΔΕΚ: αντί για το παράνομο κούρεμα το συγκεκριμένο ποσό να προέλθει με δανεισμό από τους καταθέτες έναντι δεκαετών κρατικών ομολόγων.
  5. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία εξήγηση γιατί μία χρεοκοπημένη τράπεζα (Λαϊκή) ενσωματώθηκε με την τράπεζα Κύπρου για να τη θέσει και αυτήν σε κίνδυνο κατάρρευσης. Ούτε και γιατί παραχωρήθηκαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μαζί και εκείνων που δεν βρίσκονταν σε κίνδυνο (Κύπρου και Ελληνικής).

Καμία εξήγηση δεν δόθηκε μέχρι στιγμή ούτε και για τις εκροές κεφαλαίων και για την επιλεκτική ενημέρωση που είχαν κάποιοι και οι οποίοι κατάφεραν να βγάλουν τα χρήματά τους εκτός Κύπρου κατά την κλειστή περίοδο των τραπεζών.

Είναι προφανές ότι το κούρεμα αποτελούσε μια προσυνεννόηση και προδέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη με τους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την κ. Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε κ.ά, αν όχι από πριν την εκλογή του, σίγουρα με την εκλογή του στην προεδρία τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάθε άλλη προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Αυτή είναι η πραγματικότητα και οι ευθύνες του Νίκου Αναστασιάδη είναι τεράστιες.

 

Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2017

You may also like