ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η τακτική του ΠτΔ μας οδήγησε σε περαιτέρω υποχωρήσεις και επέτρεψε στην Τουρκία να διασυνδέσει υποχωρήσεις στην εσωτερική πτυχή με την εξωτερική

Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακκιντζί

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος, κ. Ακιντζί, επιβεβαιώνουν ακριβώς τη λανθασμένη τακτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη μέχρι σήμερα διαδικασία των συνομιλιών.

Το γεγονός ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε την υπόσχεσή του να διεξαχθούν εξαρχής (από το 2015) οι συνομιλίες με διασταυρούμενη συζήτησή κεφαλαίων, ουσιαστικά:

  • οδήγησε τη δική μας πλευρά σε μια σειρά σημαντικών παραχωρήσεων στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και της διακυβέρνησης που ακόμα και η υλοποίησή τους θα καθιστούσε μη λειτουργικό και μη βιώσιμο το κράτος,
  • υποβοήθησε την Τουρκική πλευρά να εφαρμόσει τη δική της τακτική ώστε στη διάσκεψη της Γενεύης και του Κραν Μοντάνα να επιχειρεί να διασυνδέει τις όποιες πιθανές υποχωρήσεις θα πραγματοποιούσε στα θέματα των εγγυήσεων και της παραμονής Τουρκικών στρατευμάτων, με πρόσθετες υποχωρήσεις που θα οδηγούσαν σε πλήρη αριθμητική εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία και θα καθιστούσαν τους έποικους απόλυτους ρυθμιστές της λειτουργίας του κυπριακού κράτους.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του έχουν πια αντιληφθεί τα λάθη τακτικής που διέπραξαν και σύντομα θα προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις στη βάση και των θέσεων και υποδείξεων που η ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Από τη πλευρά της ΕΔΕΚ θέλουμε για ακόμα μια φορά να δηλώσουμε τη σταθερή θέση μας για προσπάθεια δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση και συμπεριφορά για να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια στιγμή να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση του εκάστοτε Προέδρου που έχει την ευθύνη διαχείρισης του Κυπριακού.

Λευκωσία, 13 Ιουλίου 2017

You may also like