ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Κυβέρνηση εξαγόρασε τον Συνεργατισμό για να βολέψει «ημετέρους» και για να δημιουργήσει προϋποθέσεις για σταδιακή ιδιωτικοποίησή του

Τα κεντρικά γραφεία της κεντρικής Τράπεζας

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Συνεργατισμού επιβεβαίωσε αυτά που από την αρχή ως ΕΔΕΚ είχαμε υποδείξει:

  1. Η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε από το αποτυχημένο πείραμα της Λαϊκής και το επαναλαμβάνει.
  2. Εξαγόρασε τον Συνεργατισμό όχι για να βοηθήσει στην αναδιοργάνωσή του και στην ενίσχυση της παρουσίας του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά για να βολέψει «ημετέρους» με υψηλούς μισθούς και για να δημιουργήσει προϋποθέσεις για σταδιακή ιδιωτικοποίησή του, παραγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο που θα έπρεπε και θα πρέπει ο Συνεργατισμός να διαδραματίζει. Η απουσία συντονισμού και κοινής δράσης που φάνηκαν στη χθεσινή συνεδρία, επιβεβαιώνουν ότι στόχος ήταν η ιδιωτικοποίηση.Όπως υποδείξαμε, εάν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να βοηθήσει τον Συνεργατισμό, θα μπορούσε:

    1. Να δώσει τα χρήματα που έδωσε για την εξαγορά του στην αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων 1ης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να απαλλάξει περίπου δέκα χιλιάδες οικογένειες από το άγχος της εκποίησης και της απώλειας της περιουσίας τους, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή μεγαλύτερα έσοδα στο ίδρυμα.
    2. Θα μπορούσε να διαθέσει μικρότερο ποσό και να ελέγξει τις δύο μεγάλες τράπεζες (Κύπρου και Ελληνική) προς όφελος της οικονομίας τις οποίες σκόπιμα άφησε να περιέλθουν σε ξένα χέρια με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Οι όλες ενέργειες της κυβέρνησης για τα θέματα του Συνεργατισμού και του χρηματοπιστωτικού τομέα επιβεβαιώνουν τις λανθασμένες, αν όχι σκόπιμες, αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση την περίοδο 2013-2014 (κούρεμα καταθέσεων, δωρεάν παραχώρηση των τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, κλείσιμο της Λαϊκής και μεταφορά των χρεών στην Τράπεζα Κύπριου, οι χειρισμοί στην περίπτωση του Συνεργατισμού), με σοβαρές όπως επιβεβαιώνεται επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

    Λευκωσία, 22 Αυγούστου 2017

You may also like